Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kan ik het beste omgaan met het dwingende/manische gedrag van mijn zus?

Vraag

Goedendag,

Mijn zus is vanwege een psychose opgenomen geweest. Ik ben daarbij geweest toen het crisisteam haar heeft bezocht en er besloten werd dat er opname moest plaatsvinden. Zij stemde ermee in.

Daarna verliep het contact heel vreemd via dwingende en manische appjes en mailtjes. Ze is van vrijwillige opname naar gedwongen opname naar weer vrijwillige opname gegaan, en weer thuis gekomen en vervolgens weer opgenomen geweest.

Nu is ze sinds kort thuis. Ik weet even niet hoe ik met haar dwingende gedrag om moet gaan.

Ik zou graag advies willen wat wel verstandig is om te doen en wat niet.

Bij voorbaat dank.

Antwoord

Hey J.,

Dank voor je vraag!

De kunst is om contact te krijgen zonder botsing. Dat is natuurlijk lastig als er een dwingend (en mogelijk onredelijk) verzoek ligt waar je niet op in kunt/wil gaan.

Als het enigszins kan probeer dan in te zetten op contact gericht op onderwerpen waar jullie elkaar kunnen vinden en vermijd actief ingaan tegen haar of haar te corrigeren (als ze bijvoorbeeld psychotische gedachten uit). Probeer wat ze zegt en doet – voor zover het niet direct passend/begrijpbaar is – zoveel mogelijk te zien als een metafoor van iemand die relatie zoekt in moelijke tijden.

Als ze dwingend is kun je proberen te antwoorden met liefde, zonder direct op al haar wensen in te gaan. Klinkt wat vaag, maar je begrijpt wel wat ik bedoel.

Hope this helps!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 17 september 2020

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook