Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kan ik mijn psychiater overtuigen dat de gestelde diagnose niet klopt?

Vraag

Beste Jim,

Ruim 20 jaar geleden kreeg ik de diagnose ‘bipolaire stoornis‘. Ik had toen net een zwangerschapspsychose gehad en hoewel ik het er moeilijk mee had, leerde ik ermee leven.

Ik slikte lithium en Fluanxol en was twintig jaar stabiel. Ik werkte bijna fulltime en ik heb samen met mijn man onze twee kinderen opgevoed.

Tot ik enkele jaren geleden mijn medicatie niet meer kon verdragen en ik opnieuw verschillende psychoses kreeg. Mijn nieuwe psychiater stelde toen de diagnose ‘schizo-affectieve stoornis’.

Ik heb het hier heel moeilijk mee. Ik ben ondertussen weer aan het werk en ik voel me goed.

Hoe kan ik mijn psychiater overtuigen dat die diagnose onterecht was volgens mij? Ik kan me totaal niet vinden in die diagnose!

Bedankt.

Antwoord

Beste E.,

Je gaat je psychiater waarschijnlijk niet overtuigen, want hij moet handelen binnen de DSM-5 typologie en daar staan gewoon ‘domme’ criteria die je kunt afvinken en voor je het weet heeft iemand de diagnose schizo-affectieve stoornis. Meer is het niet.

Het onderliggende probleem is dat de hele DSM-systematiek hopeloos onwetenschappelijk en verouderd is – maar helaas door de psychiatrie nog steeds als officieel systeem wordt erkend. En in ons zorgstelsel kun je geen vergoeding krijgen, tenzij je een DSM-diagnose hebt.

Ik zou het volgende doen:

  1. Je vraagt een gesprek met de psychiater aan en je vraagt hem of jij niet inspraak mag hebben in de diagnose – gezien het feit dat de DSM totaal arbitrair is en achterhaald – ook al gebruikt de psychiatrie het nog.
  2. Je zegt dat je wel kunt leven met de diagnose ‘bipolaire stoornis’ en dat je daarom voorstelt dat hij officieel de diagnose verandert naar ‘bipolaire stoornis’.
  3. Zeg hem dat dit voor jou erg belangrijk is en dat je in het kader van ‘samen beslissen’ hier ook iets over te zeggen wil hebben. Ook een diagnose moet je samen met de patiënt opstellen en niet iemand opzadelen met een label waar hij/zij niets mee kan. Zeg hem dat je niet tegen een diagnose bent, maar wel tegen de diagnose ‘schizo‘ – dat je hier niets mee kan omdat het een raar Grieks woord is dat naar ‘gespletenheid’ verwijst. Wat moet je daarmee?
  4. Mocht je psychiater niet willen, dan kun je hem vragen je naar mij te verwijzen op het UMC Utrecht voor een second opinion. Dan zullen wij je officieel herdiagnosticeren. De huisarts kan ook verwijzen voor een second opinion als hij niet wil.

Hope this helps, succes!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 23 november 2020

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Psychosegevoeligheid

Lees ook