Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Hoe reageren we op onze dochter die stemmen hoort?

Vraag

Hoe moeten wij als naasten reageren als onze dochter vertelt dat ze stemmen hoort en wat die tegen haar zeggen? Moeten wij daar op doorvragen, in mee gaan of juist aangeven dat wij die stemmen niet horen en proberen haar?

Antwoord

Het is erg belangrijk dat zij dat met anderen kan delen. Duidelijk maken dat zij ze hoort en jullie niet. Vragen of zij er wat meer over wil en kan vertellen. Vaak verbieden stemmen dat, vaak ook niet.

Maak je er zelf niet bang voor, lees erover (zie stichting leven met stemmen; stichting weerklank – boek van Sandra Escher over kinderen die stemmen horen). Inmiddels is er best veel onderzoek naar kinderen die stemmen horen, met name in NL. Agna Bartels-Veldhuis heeft veel onderzoek gedaan. In het algemeen kunnen kinderen er mee leren omgaan. Bij de meeste kinderen verdwijnt het.

De openheid van de omgeving is van grote waarde. Een kind erbij ondersteunen zonder machteloosheid of angst over te dragen.

Beantwoord door: Dirk Corstens op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook