Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe voorkom ik dat mijn broer zijn reputatie beschadigt?

Vraag

Mijn broer -met in de kern liefde, kwaliteit en talent- schaadt vanuit o.a. bipolaire stoornis zichzelf en anderen al jaren. Hij is vaker opgenomen geweest, de laatste keer is recent via RM maar hij was snel weer via advocaten thuis.

Hij is hoogbegaafd. Momenteel lees ik via zijn instagram zijn filmpjes en berichten mee. Ze gaan over nazi, god en wenst zichzelf de dood of kanker. Hij is boos en gefrustreerd. Ook treinpersoneel moet het ontgelden die hem kennelijk uit de trein hebben gezet. Hij heeft het over slechte en goede acteurs en nazi’s en god. Hiermee schaadt hij zichzelf (en anderen in principe ook). Ik vind dat oprecht heel erg.

Mijn vraag is: In hoeverre is mijn broer helder in zijn hoofd? Of kan dit duiden op een (beginnende) psychose of manische episode? En dan?

Ik ben zelf professioneel hulpverlener en inmiddels ervaringsdeskundige m.b.t. familieleden met ernstige psychische problematiek. Maar zo schiet het al jaren niet op. Er is geen enkele keer een effectieve opname geweest. Allemaal korte opnames. Ik zeg ook niet dat een opname zaligmakend is. Maar ik ben op zoek naar begrip en een serieus genomen gevoel in mijn serieuze oprechte zorgvraag.

Antwoord

Zeer herkenbaar, dank voor bericht.

Wat te doen op de grens van wilsbekwaamheid, psychose en het gedrag in de marge daarvan waarmee de persoon zijn eigen toekomst en reputatie kan beschadigen?

Het paradoxale is dat juist de hoogbegaafdheid kan maken dat iemand effectief zorg kan mijden – de intelligentie kan immers gebruikt worden om de casus voor autonomie te versterken waardoor de casus voor recht op zorg onder druk komt te staan.

De realiteit is dus – en ik heb helaas geen beter advies – dat je als familielid door moet modderen en door je activistisch op te stellen de GGZ zoveel mogelijk bij de haren erbij proberen te slepen.

Wat nodig is – maar vaak niet kan worden geboden in het huidige zorgstelsel – is een open dialogue + bemoeizorgachtige benadering, een lokaal netwerk maken dat social holding kan bieden zodat hij zichzelf niet beschadigt.

Maar ook de wet geeft je soms uiteindelijk maar beperkt de ruimte om iemand tegen zichzelf te beschermen. Dat is ook ingewikkeld.

Voel met je mee – dank voor je betrokkenheid en je inzet. Heb je contact gelegd met Ypsilon lokaal? Samen sta je sterker….

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 45
Beantwoord door: Jim van Os op 13 mei 2019

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook