Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe werkt antipsychotica tegen stemmen horen?

Vraag

Waarom werkt de ene antipsychotica wel bij een ander en de andere niet? Is het zo dat antipsychotica stemmen horen helemaal weg haalt of is dit gedeeltelijk? Zijn alle antipsychotica dopamine blokkeerders ? Dus hoe hoger de dosering hoe meer de dopamine geblokt wordt?

Antwoord

Beste Anoniem,

Goede vragen weer!

Alle antipsychotica hebben inderdaad met elkaar gemeen dat ze de dopamine D2-receptor blokkeren. Ze remmen daarmee de dopamine ’talk’ in het brein.

Hiermee maken ze de persoon een beetje onverschillig voor zowel de buiten- als de binnenwereld.

Ze maken dus ook de mensen meer onverschillig voor stemmen horen, waardoor de stemmen meer op de achtergrond raken, en soms ook helemaal weg gaan. Maar dat verschilt van persoon tot persoon.

Waar het om gaat is dit: merk je dat de antipsychotica helpen om de stemmen minder indringend te maken, of dat ze minder interfereren met je functioneren, minder vaak/minder luid gehoord worden, minder aanleiding geven tot angst, minder de baas spelen, minder je bezig houden en minder maken dat je nergens anders aan toe komt: dan is het waarschijnlijk dat de antipsychotica nut hebben.

En…inderdaad soms kunnen de stemmen ook helemaal weg gaan, maar (misschien wel) vaker hebben de antipsychotica een ‘dempend’ effect, waardoor je makkelijker met de stemmen kunt leven.

Soms echter hebben de antipsychotica helemaal geen enkel effect, in welk geval het dus geen nut heeft om ze te blijven nemen (ook al zal je psychiater soms zeggen dat je ze wel moet blijven nemen).

Waarom antipsychotica werken bij de een maar niet bij de ander is om dezelfde reden dat sommige mensen paranoia krijgen van cannabis en anderen niet; of waarom de een na 1 glas wijn dronken is en de ander zelfs na 5 glazen nog nauwelijks iets voelt. Mensen verschillen in allerlei opzichten: biologisch, psychologisch en sociaal – dit maakt dat iedereen anders reageert op de omgeving, inclusief medicatie.

We kunnen helaas niet voorspellen bij wie de medicatie wel, en bij wie de medicatie niet gaat aanslaan.

Mijn advies: gewoon een tijdje proberen en zien wat gebeurt. Als het ene medicijn niet aanslaat kun je iets anders proberen. Als niet helpt moet je niets nemen.

En….medicatie werkt veel beter als je tegelijkertijd ook een niet-medicamenteuze benadering volgt om je stemmen te kanaliseren. Bijvoorbeeld een stemmenhoordersgroep, mindfulness, yoga, sporten, traumatherapie, etc.

Het voordeel van een stemmenhoordersgroep is dat je samen gaat kijken wat de stemmen eigenlijk zeggen, wat ze eigenlijk willen, wie de baas is, waar ze vandaan komen, etc….op die manier kun je beter manieren vinden om er mee te leven…

Succes en groet!

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 18 mei 2018

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Medicatie
Stemmen horen

Lees ook