Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Hoelang na laatste dosis zit clomipramine nog in mijn lijf?

Vraag

Hallo,

Hoelang zit mijn dosis van 125 mg clomipramine nog in mijn lijf? Ik ben eergisteren na de laatste dosis van 125 mg in een keer gestopt.

Bedankt.

Antwoord

Beste D.,

Clomipramine heeft een zogenaamde halfwaardetijd van ongeveer 21 uur. Dat betekent dat de hoeveelheid clomipramine die nu in je bloed zit, als je geen nieuwe clomipramine inneemt, over ongeveer 21 uur is gehalveerd. Na 42 uur is daarvan een kwart over (de helft van de helft), na 63 uur een achtste enzoverder. Als je zo even doorrekent dan zie je dat er na 7 dagen minder dan 0.4% van de oorspronkelijke hoeveelheid over is, na 14 minder dan 0.002% ofwel vrijwel helemaal niets meer.

Als je lichaam deze afname kan bijbenen dan zul je weinig tot geen onttrekkingsklachten krijgen maar of dat zo is moet je afwachten. Want veel mensen die in een keer stoppen krijgen die klachten wel. Per persoon kan dat heel sterk verschillen. In het algemeen is het daarom raadzaam en verstandig om je clomipramine geleidelijker af te bouwen dan je nu hebt gedaan.

Ik raad je in ieder geval aan om goed op te letten of je alsnog last krijgt van onttrekking. Als dat gebeurt dan kun je waarschijnlijk snel iets aan die klachten doen door weer clomipramine te gaan gebruiken waarna je, als die klachten dan weer weg zijn, opnieuw kunt gaan afbouwen maar dan wel geleidelijk. Maar persoonlijk denk ik dat je jezelf een dienst zult bewijzen als je er toch nog voor kiest om je clomipramine geleidelijk af te bouwen, omdat je daarmee mogelijke klachten zoveel mogelijk kunt voorkomen.

Wat je ook besluit te doen, ik hoop voor jou in ieder geval dat je bij het afbouwen/stoppen geen problemen zult krijgen.

Met vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Peter Groot op 20 oktober 2022

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Medicatie

Lees ook