Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Rik Verwijen is opgeleid ervaringsdeskundige bij Howie the Harp. Zijn voornaamste problematische ervaringen gaan over depressie, angst, en ‘de spirituele crisis’. Rik is thuis in het syndroom van Asperger, (rand)psychotische klachten, OCD en middelengebruik. Het thema spiritualiteit, in brede zin, is een leidraad in zijn leven.

Hooggevoeligheid en drugs

Vraag

Mijn jongste zoon is hoog gevoelig en gebruikt drugs omdat te onder drukken. Het is zelfs zo erg dat hij gewelddadig is naar zijn toenmalige vriendin.

Wat kan ik doen?

Antwoord

Dat is naar om te moeten zien als ouder. Ik heb zelf ruimschoots ervaring met middelengebruik, en ben ook hooggevoelig. Mijn moeder schijnt in het verleden nogal wat nachten wakker te hebben gelegen vanwege mijn avonturen.

En toch, ik zou er niet teveel van schrikken. Het lijkt mij het belangrijkste dat er wat gebruik betreft wederzijdse openheid is of komt tussen jou en je zoon. Als moeder moet je er voor waken dat je hem qua gebruik teveel veroordeelt. Want daar jaag je hem misschien mee weg. Dan gaat hij ‘ondergronds’. Dat wil je niet, want dan heb je er helemaal geen zicht meer op.
Dus, blijf geïnteresseerd in wat hem bezighoudt, inclusief drugsgebruik dus. Ook al zint het je totaal niet. Kan je hem uitnodigen eens een open gesprek met je aan te gaan hierover? Met een begripvolle houding win je misschien wel zijn vertrouwen.

Iemand met hooggevoeligheid ervaart de wereld als veel intenser dan de gemiddelde mens. Soms zo intens, dat het teveel is. Dan gaat iemand op zoek naar iets dat hem kan ondersteunen, de spreekwoordelijke kruk. Eigenlijk heel begrijpelijk.

Maar gebruik brengt zeker risico’s met zich mee. Het gaat er (in mijn visie) alleen niet enkel om dat hij dit zo snel mogelijk helemaal achter zich moet zien te laten. Maar ook: wat zit er allemaal onder? Zijn er alternatieven die hij ook ziet zitten? Is hij misschien gebaat bij een therapeut, coach, begeleider, voorbeeldfiguur?

Wat de gewelddadigheid betreft; misschien is dit iets tussen hem en zijn ex. Maar jij kan daarin gewoon je hart volgen. Want nee, dat is natuurlijk niet oké.
Hou moed. Ik ben er ook bovenop gekomen. Dat is met je zoon ook mogelijk. Blijf nabij, en stimuleer hem om andere wegen te zoeken.

Succes en hartelijke groet

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 44
Beantwoord door: Rik Verweijen op 10 juli 2019

Gerelateerd

Meer over

Drugs en alcohol

Lees ook