Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Hulp gezocht voor mijn stemmen

Vraag

Ik hoor elke keer stemmen waardoor ik het gevoel heb gek te worden. Dat ik niet goed ben, dat ik idioot ben enz. Het is zeer beangstigend, want ik ben mezelf kwijt en word heel depressief. Ik heb ook suïcidale stemmen die zeggen dat ik er beter niet kan zijn.

Wat kan ik hiermee? Het is niet te doen.

Antwoord

Zolang je er zelf van overtuigd bent dat je gek, slecht, niet de moeite waard bent etc heeft de stem vrij spel. Vraag jezelf af of dat ook wel zo is. Bespreek dat met mensen die je liefhebt. De stemmen hebben meestal niet gelijk, maar jij moet ontdekken wat je werkelijk waard bent.

Veel mensen zijn geholpen door een spreekuur met de stemmen. Iedere dag een korte periode je open stellen voor de stemmen. Niet in discussie gaan, het niet persoonlijk nemen, maar luisteren wat ze te zeggen hebben, zonder angst. Vanaf het moment dat jij denkt/voelt dat je de moeite waard bent hebben de stemmen geen voedingsbodem meer. Hun voedsel is jouw angst, onzekerheid, negatieve zelfbeeld. Met ze in discussie gaan heeft geen zin, zeggen wat voor jou belangrijk is wel.

De stem helpt je uiteindelijk door jezelf sterker te maken, je eigen stem te ontwikkelen. Als jij niet wil leven maakt de stem daar gebruik van, speelt hij daarop in. Als je echt vindt en voelt dat je wil leven heeft de stem geen grip meer op je en zal hij trots op je kunnen zijn.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 46
Beantwoord door: Dirk Corstens op 27 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Stemmen horen

Lees ook