Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Ik hoor een stemmetje

Vraag

Weet dat ik het ben, maar hij zegt dingen die ik nooit zal zeggen. Hij is altijd boos, heel anders dan ik.

Hoe ga ik ermee om, waarom is dat stemmetje er? Ik heb wel veel meegemaakt, ook trauma’s.

Antwoord

Stemmen komen meestal tevoorschijn als iemand overweldigd wordt door emoties, in een ondraaglijke situatie. Vaak verwoorden de stemmen datgene wat de mensen zeiden of bedoelden die in zulke situaties een belangrijke rol speelden.

Maar de stem is inderdaad van jou. De stem wil jou beschermen om zoiets nooit meer mee te maken. Dat doet ie door de herinnering aan die situatie levend te houden. Als jij laat weten aan de stem dat je inmiddels – als dat zo is, maar dat is meestal niet zo – jezelf kunt beschermen is de stem niet meer nodig. In discussie met de stem gaan heeft meestal geen effect, maar wel – vaak – dat je laat weten dat je opgewassen bent tegen die situatie.

Verwerken van wat je hebt meegemaakt, je zelfgevoel versterken zijn erg belangrijk in het omgaan met de stemmen. Als jij je houding verandert verandert de stem ook.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 42
Beantwoord door: Dirk Corstens op 27 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Stemmen horen

Lees ook