Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Tim Knoote is afgestudeerd gezondheidszorg technoloog. Bij Howie the Harp is hij opgeleid tot ervaringsdeskundige. Internationaal werkt hij als compagnon met Sean Blackwell. Als ervaringsdeskundige biedt hij perspectief omtrent het fenomeen ‘psychose’. Hoe filter je de zin uit de waanzin?

Ik vind niet de rust om een planning aan te houden. Ben ik misschien bipolair?

Vraag

Ik heb de neiging om schema’s te maken en deze telkens weer te veranderen. Ik vind niet de rust om hetzelfde schema aan te houden. Het gaat hier voornamelijk om dagplanning. De ene keer ben ik enthousiast over een schema, de keer daarna zie ik het weer niet zitten.

Is dit misschien bipolair?

Antwoord

Beste T,

Bedankt voor je vraag, ik denk dat het heel gebruikelijk is om af te wijken van schema’s en daar gemengde gevoelens over te hebben. Een schema is er om aan te passen, aansluitend op je wens. Zo voel je je de ene dag weer anders dan de andere dag. Maar dan is het belangrijk om te weten voor jezelf, wat geeft/kost je energie, wat zijn je kwaliteiten/valkuilen en waarom gebruik je überhaupt het schema?

Ik ben zelf nog steeds aan het leren te plannen, zonder de ruimte voor improvisatie te verliezen. Als ik iets plan dacht ik dat het dan vast stond, dus plande ik liever niet. Maar planningen zijn om van af te wijken, ze zijn een leidraad en handig middel.
Zoals je dit omschrijft zou ik niet zeggen dat het bipolair is, maar een logisch gevolg van de zoektocht naar wat werkt voor jou. Probeer inzichtelijk te krijgen wat het is waardoor je wel en niet enthousiast raakt. Maar focus ook niet teveel op de verklaring, accepteer en het laat je gevoel toe.

Succes

Hartelijke groet,
Tim Knoote

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 59
Beantwoord door: Tim Knoote op 4 juni 2020

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook