Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ik voel iets kwaads in mij

Vraag

Er is iets waar ik als kind (10-13) last van had en nu sinds jaren (20j nu) al enkele keren in een korte tijd is terug gekeerd. Het is niet zo dat ik dingen hoor maar eerder voel.

Telkens wanneer dit gebeurt ben ik alleen en ineens uit het niets voel ik iets kwaads in mij, het voelt super machtig aan en het is erg beangstigend, alsof het probeert over te nemen en dat het dan voelt alsof mijn ‘geest’ tegen werkt. ik weet nog dat ik als 12 jarige begon te zingen of praten om mezelf van dat gevoel af te leiden en dat mijn stem dan anders leek, niet per se van klank maar eerder van toon, machtiger. Ook mijn gedachten klonken op één of andere manier harder ofzo, mijn stem anders horen is er nu niet meer bij, maar voor de rest voelt het net hetzelfde als toen.

Het houdt ook telkens maar een paar minuten aan en dan trekt het weer weg. Ik voel mij knettergek op dit ogenblik en hoop vooral op een logische verklaring

Antwoord

Wat je hebt is een menselijke ervaring. Complex, maar menselijk. Onze geest en ons bewustzijn kunnen alle kanten op en dat voelt soms vreemd.

Wat je kunt doen is het meer laten gebeuren en proberen er meer op afstand naar te kijken cq te laten zijn, in het vertrouwen dat het een menselijke ervaring is.

Vaak raken mensen in paniek bij dit soort speciale ervaringen omdat ze denken dat de ervaring “macht” over ze heeft en dat ze er geen invloed op kunnen hebben.

Maar het is een onderdeel van jezelf – laat het er zijn, voel er geen angst bij, het heeft geen kwade bedoelingen.

We hoeven niet altijd over alles in controle te zijn, grenservaringen horen ook bij het mens-zijn, vaak zijn ze er om je bewustzijn te verruimen. Pijnlijk in het begin, een rijke ervaring op het einde.

Wil je meer weten? Kijk hier:

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20
Beantwoord door: Jim van Os op 27 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook