Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ik voel me schuldig omdat ik wel eens drugs heb gebruikt

Vraag

Ik zit in een depressie. Nu voel ik me schuldig dat ik jaren geleden wel eens drugs heb gebruikt in het weekend. Is zeker 6 jaar geleden.

Antwoord

Schuldig voelen is vaak een onderdeel van depressief zijn. Dat wil niet zeggen dat het misschien ook wel terecht is dat je spijt hebt van dingen die je ooit hebt gedaan. Maar spijt hebben is neutraler en minder kwellend dan schuldgevoel. Spijt hebben leidt als het goed is tot herbezinning en een verstandige gedragsverandering. Schuldgevoel leidt tot niets.

Probeer die twee eens uit elkaar te rafelen. Niet eenvoudig, maar de moeite waard. En ja, hoeveel mensen hebben ooit wel eens drugs gebruikt in het weekend? Ik denk heel veel.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 6 december 2019

Gerelateerd

Meer over

Depressie

Lees ook