Main content

Vraag

Hallo,

Al 16 jaar gebruik ik lithium. De reden dat ik ooit lithium ben gaan slikken is omdat ik twee psychosen heb meegemaakt waarbij beide keren drugs van invloed was. Daarbij zijn er twee gevallen van manische depressie bekend aan mijn vaders kant.

Sinds de laatste psychose heb ik een aantal depressieve perioden gekend maar ik ben nooit manisch geweest. Is het dan wel gerechtvaardigd om lithium te slikken of zou bijvoorbeeld een antidepressivum beter aansluiten?

Alvast bedankt!

Groet,

P.

Antwoord

Beste P.,

Dat zijn goede vragen, maar via PsychoseNet kan ik je geen echt persoonlijk advies geven, want daarvoor zou ik je beter moeten kennen. Dus in het algemeen: als iemand ooit een manische psychose heeft doorgemaakt, is er zeker een reden om lithium te gebruiken. De moeilijke vraag is dan: hoelang? Dat hangt onder meer af van hoe vaak zo'n manie (of daarna) depressie zich herhaald heeft, of het in de eerstegraads (ouders, broers/zusters) of tweedegraads (ooms/tantes/grootouders) familie voorkomt, en hoelang iemand al stabiel is.

Antidepressiva zijn geen goed alternatief voor lithium, omdat ze niets tegen manie doen. Na lange tijd stabiel te zijn kiezen mensen er wel eens voor om in overleg met mij, geleidelijk (in de loop van maanden tot een jaar) het lithium af te bouwen door de dosis steeds weer een beetje te verlagen, en dan te bezien hoe dat bevalt. Er is dan een risico van terugval, maar dat hoeft niet, zeker als er ooit drugs in het spel waren en nu niet meer. Als je dat doet, moet je een goed plan hebben en een prima samenwerking met de psychiater (en met iemand op het thuisfront die weet wat er speelt en met je samen oplet of het goed blijft gaan).

Maar nogmaals: of dit voor jou een optie is kan ik niet beoordelen. Leg het eens aan je psychiater voor.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 29 december 2020
  • Deel deze pagina: