Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is het raadzaam om antipsychotica te geven bij manische psychose?

Vraag

Is het raadzaam om antipsychotica als onderhoudsmedicatie te geven aan iemand die drie jaar achter elkaar meerdere keren psychotisch en manisch is geweest?

Degene is bang daardoor af te vlakken en weinig energie en creativiteit meer te hebben.

Bestaat er een middel dat weinig bijwerkingen heeft in een onderhoudsdosering?

Bedankt voor uw antwoord.

Antwoord

Beste E.,

Ik kan hierop alleen een algemeen antwoord geven omdat ik de persoon waar het om gaat niet ken.

Bij iemand die bij herhaling een manische psychose doormaakt is er zeker een indicatie om geruime tijd onderhoudsmedicatie te geven ter voorkoming van nieuwe episoden. Sommige moderne antipsychotica kunnen daarvoor worden gebruikt, als ze bij de acute manie effectief zijn geweest bij die persoon.

Ook kunnen lithium (Priadel of Camcolit) of valproïnezuur (Depakine) daarvoor worden gebruikt. Daarbij wordt altijd gezocht naar een onderhoudsdosis die een voor die persoon goede balans geeft tussen werkzaamheid en eventuele bijwerkingen.

Er zijn haast geen medicijnen zonder bijwerkingen, maar of iemand daar last van heeft verschilt per persoon. Welk middel voor deze persoon het meest geschikt is, moet in samenspraak met de behandelend psychiater worden bepaald, en uiteraard ook op basis van eerdere ervaringen van die persoon met medicijnen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 17 november 2020

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Bipolariteit, manie, hypomanie
Psychosegevoeligheid

Lees ook