Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Larinda Bok-van der Voet is Specialist Hoogbegaafdheid. Zij begeleidt volwassenen met hoogbegaafdheidskenmerken bij problemen die zij door hoogbegaafdheid ervaren. Larinda is ervaringsdeskundige en heeft 40 jaar verpleegkundige en managementervaring in o.a. de GGZ en geriatrie. Ze schreef het boek: ‘Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid’.

Hoe kunnen we goed omgaan met het intense gedrag van onze zoon?

Vraag

Beste Larinda,

Onze zoon is hoogbegaafd en zit in het tweede jaar van het gymnasium. Zijn gedrag is heel extreem en heel intens (aandacht eisen, nadrukkelijk aanwezig zijn etc.). Wij vinden het heel moeilijk om hiermee om te gaan.

Hoe kunnen we er voor hem zijn, en tegelijkertijd onze grenzen goed bewaken. Dat is namelijk ook erg nodig want hij neemt anders alles over.

Alvast bedankt voor uw reactie.

Antwoord

Beste V.,

Achter zijn gedrag zit iets. Het is belangrijk om na te gaan wat dit zou kunnen zijn. De meeste scholen hebben een speciaal voor hoogbegaafdheid opgeleide begeleider die tieners en ouders begeleidt bij extreem gedrag. Neem daar in elk geval contact mee op. Een consult bij een in hoogbegaafdheid gespecialiseerde orthopedagoog of psycholoog kan ook inzicht geven.

Vanuit deze kant is het moeilijk een persoonlijk advies te geven omdat elk gedrag uniek is. Jullie zullen ongetwijfeld met hem in gesprek zijn over zijn gedrag. Ik zal een aantal algemene tips geven:

  • Ga pas met hem in gesprek als zijn emoties zijn gereguleerd en vraag ook hoe hij zich bij dit gedrag voelt;
  • Benoem wat je observeert;
  • Bespreek ook wat dit gedrag met jullie doet, wat jullie behoeften zijn en welke actie je daarin van hem verwacht. Eventueel afstemmen met elkaar wat een passende oplossing zou kunnen zijn naar ieders tevredenheid;
  • Wees ook consequent als jullie afspraken hebben gemaakt.

Ik hoop dat dit wat helpt.

Wijsheid toegewenst, want intensiteit kan ontzettend bepalend in een gezin zijn.

Hartelijke groet,

Larinda Bok

Beantwoord door: Larinda Bok op 19 juni 2024

Gerelateerd

Meer over

gedrag
Hoogbegaafdheid
Neurodiversiteit

Lees ook