Main content

Vraag

Mijn zoon is gediagnosticeerd met bipolaire stemmingsstoornis (na schizoaffectief, schizofreen, opnieuw schizoaffectief), een unipolaire variant, namelijk alleen manisch. Nooit geweten dat het bestond, maar hij moet een stempel gezien de verzekering. Er is sprake van familiaire belasting wanneer het gaat om stemmingsstoornissen, zowel depressie, als psychosegevoeligheid. Hij is gevoelig voor alles: emotioneel, zintuiglijk, etc. en zeer intelligent.

Hij heeft net lithium afgebouwd, gezien de bijwerkingen en de aanslag op de nieren. Nu blijkt hij ook glutensensitief. Hij slikt olanzapine.

In hoeverre kan dit allemaal van invloed zijn op zijn stemming? En wat kunnen we dan als passende behandeling beschouwen?

Antwoord

Er wordt van alles geschreven over bipolaire stoornis en glutensensitiviteit, maar volgens deze review heeft dat vooralsnog geen duidelijke consequenties voor de behandeling. Een gluten-vrij dieet kan natuurlijk in het kader van de glutensensitiviteit een optie zijn, maar er is geen bewijs dat de bipolaire stoornis daarmee ook zal opknappen.

Kan wel, natuurlijk, maar op basis van wat we weten lijkt het onwaarschijnlijk.

Hope this helps!

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 55
Beantwoord door: Jim van Os op 12 juni 2019
  • Deel deze pagina: