Main content

Vraag

Mijn zoon is gediagnosticeerd met bipolaire stemmingsstoornis (na schizoaffectief, schizofreen, opnieuw schizoaffectief), een unipolaire variant, namelijk alleen manisch. Nooit geweten dat het bestond, maar hij moet een stempel gezien de verzekering. Er is sprake van familiaire belasting wanneer het gaat om stemmingsstoornissen, zowel depressie, als psychosegevoeligheid. Hij is gevoelig voor alles: emotioneel, zintuiglijk, etc. en zeer intelligent.

Hij heeft net lithium afgebouwd, gezien de bijwerkingen en de aanslag op de nieren. Nu blijkt hij ook glutensensitief. Hij slikt olanzapine.

In hoeverre kan dit allemaal van invloed zijn op zijn stemming? En wat kunnen we dan als passende behandeling beschouwen?

Antwoord

Er wordt van alles geschreven over bipolaire stoornis en glutensensitiviteit, maar volgens deze review heeft dat vooralsnog geen duidelijke consequenties voor de behandeling. Een gluten-vrij dieet kan natuurlijk in het kader van de glutensensitiviteit een optie zijn, maar er is geen bewijs dat de bipolaire stoornis daarmee ook zal opknappen.

Kan wel, natuurlijk, maar op basis van wat we weten lijkt het onwaarschijnlijk.

Hope this helps!

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 55
Beantwoord door: Jim van Os op 12 juni 2019
Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube of Wiki.

Via deze link vind je een overzicht van Jim zijn antwoorden in de kennisbank van PsychoseNet.

Jim van Os is auteur van de volgende boeken:

Wist je dat Jim van Os regelmatig nieuwe podcasts, mini-college's en blogs plaatst?

  • Deel deze pagina: