Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is mijn argwaan ‘normaal’ of wordt het door mijn psychosegevoeligheid getriggerd?

Vraag

Als ik een afspraak heb met mijn hulpverleners gaat mijn stressniveau omhoog, zelfs na 5 jaar intens met elkaar op te zijn getrokken. En ze hebben me geweldig gesteund. Ze waren er altijd voor me in de moeilijke perioden.

De stress brengt me uit evenwicht met gevolg meer stress, paniek en overspoeld worden door emoties.

Als ik afspreek heb met mijn psychiater of psychiatrisch verpleegkundige probeer ik zoveel mogelijk af te wegen wat en hoe ik iets zeg. Ik doe dat omdat ik ‘geobserveerd’ wordt met het idee dat ze tegen me zijn en een complot vormen om me in kwaad daglicht te stellen en tegen me gaan gebruiken.

Als ik er weg ga,ben ik ervan overtuigd dat alles wat ik heb gezegd tegen me wordt gebruikt. Ik voel paniek en veracht mezelf niet voorzichtiger te zijn geweest.

Ik probeer mezelf tot orde te roepen dat dit niet het geval is, maar mijn geest neem een loopje met me. Stel je voor dat het wel zo is en ik te goede trouw ben, dan hebben ze me goed beet en zo blijf ik dus uit zekerheid waakzaam. Ik heb moeite met het beoordelen wat de realiteit is. Na ongeveer 2 dagen ebt het wantrouwen weer weg.

Ik heb een bipolaire stoornis 1 en ben psychosegevoelig.

Mijn vraag: Is dit “gewoon” wantrouw en argwaan of iets wat vanuit mijn psychosegevoeligheid getrigged wordt door stress?

Ben benieuwd wat uw oordeel erover is.

 

Antwoord

Dank voor je vraag – een hele goede denk ik. Het is voor ons allemaal om te reflecteren over onze gedachte-inhoud en in hoeverre dat redelijk en functioneel is.

Ik denk dat je door de affectieve verwaarlozing veel moeite hebt om andere mensen te vertrouwen. Contacten met andere mensen activeren deze basale verwaarlozing met als gevolg angst, stress en wantrouwen.

Mogelijk zou je met psychotherapie kunnen werken aan wat je vroeger overkomen is, en zo meer vertrouwen kunnen krijgen.

Maar weet niet of je dit zou kunnen/willen. Wat denk je?

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 44
Beantwoord door: Jim van Os op 20 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook