Main content

Vraag

Mijn man heeft de diagnose bipolaire stoornis. Ik merk sterke narcistische gedragingen. Is dit een kenmerk wat bij bipolariteit hoort?

Bijvoorbeeld alleen voor zichzelf veel geld uitgeven. Geen empathisch vermogen, niet inzien wat goed voor onze kinderen is, niet inleven.

Antwoord

Veel mannen zijn een beetje autistisch en ook wel narcistisch. Lastig om mee te leven soms, maar niet iets wat makkelijk te veranderen is, en veel inzicht er in heeft niet iedereen.

Soms kan bipolariteit ook imponeren als persoonlijkheidsproblematiek - is een beruchte verwarring. Dus goed kijken of er niet sprake is van subtiele hypomanie, want dan kun je ook zien wat je beschrijft....

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over de bipolaire stoornis / bipolariteit:

Bekijk ook:

  • Plusminus.nl – Vereniging van en voor mensen met een bipolaire stoornis en hun naasten
  • KenBis.nl – Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 47
Beantwoord door: Jim van Os op 20 mei 2019
  • Deel deze pagina: