Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is narcisme een kenmerk van bipolariteit?

Vraag

Mijn man heeft de diagnose bipolaire stoornis. Ik merk sterke narcistische gedragingen. Is dit een kenmerk wat bij bipolariteit hoort?

Bijvoorbeeld alleen voor zichzelf veel geld uitgeven. Geen empathisch vermogen, niet inzien wat goed voor onze kinderen is, niet inleven.

Antwoord

Veel mannen zijn een beetje autistisch en ook wel narcistisch. Lastig om mee te leven soms, maar niet iets wat makkelijk te veranderen is, en veel inzicht er in heeft niet iedereen.

Soms kan bipolariteit ook imponeren als persoonlijkheidsproblematiek – is een beruchte verwarring. Dus goed kijken of er niet sprake is van subtiele hypomanie, want dan kun je ook zien wat je beschrijft….

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 47
Beantwoord door: Jim van Os op 20 mei 2019

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Diagnostiek
Naasten

Lees ook