Main content

Vraag

Ik wil sertraline afbouwen over een veel langere periode dan 28 dagen. Ik wil er zeker een jaar over doen.

Kunt u mij helpen?

Met vriendelijke groet.

 

Antwoord

Beste N.,

Het is in de praktijk niet goed mogelijk om voor iemand precies te voorspellen hoe langzaam hij of zij moet afbouwen om dat verantwoord te kunnen doen. De ene persoon kan zonder problemen heel snel afbouwen terwijl iemand anders die veel langzamer afbouwt wel problemen kan krijgen. Praktisch gezien is dit echter geen groot probleem.

Samen met je behandelaar kun je kiezen voor een afbouwschema waarvan jullie denken dat dat voor jou verantwoord is. Daarbij hoef je niet per se van tevoren uit te gaan van een jaar. Als je volgens dat schema begint met afbouwen dan moet je ervoor zorgen dat je goed oplet hoe dat voor jou gaat. Zolang je geen problemen ervaart kun je met vertrouwen doorgaan met afbouwen.

Zodra je merkt dat het minder goed begint te gaan (als je klachten krijgt door onttrekking) dan is dat geen groot probleem, als je dan maar met je behandelaar bespreekt of het nodig is om het afbouwschema aan te passen. Bijvoorbeeld door de afbouwsnelheid te verlagen of door een tijdje op dezelfde dosis te blijven (stabiliseren), waarna je weer verder kunt gaan met afbouwen maar dan langzamer.

Afbouwen moet je doen volgens een verantwoord, zogenaamd hyperbolisch, afbouwschema. Hyperbolisch betekent: naar het einde toe steeds langzamer. Met de standaarddoseringen die de apotheker kan leveren kan je behandelaar je hierbij in de praktijk niet goed helpen. Met behulp van afbouwmedicatie, die je behandelaar aan jou kan voorschrijven, kan dat heel goed.

Bij afbouwmedicatie zit een zelfmonitoringformulier dat je één keer per dag moet invullen. Dat is niet moeilijk en kost je niet veel tijd. Als je dat doet dan help je jezelf en je behandelaar om het afbouwen voor jou zo goed mogelijk te laten verlopen.

Als je samen met je behandelaar op deze manier te werk gaat dan heb je de grootste kans dat het goed gaat. Of je daarvoor wel een jaar nodig zult hebben weet ik niet. Het is heel goed mogelijk dat een kortere periode voor jou ook goed zal werken. Maar of dat zo is merk je op deze manier vanzelf.

Laat dit antwoord aan je behandelaar lezen, dan hoop ik dat het je helpt om zonder problemen op een goede manier met je sertraline te kunnen stoppen.

Vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 16 december 2020
  • Deel deze pagina: