Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Je bewust worden van je hallucinaties?

Vraag

Als een persoon hallucinaties heeft, of dingen zit die er in werkelijkheid niet zijn, zal hij het uiteindelijk zelf beseffen of zal zijn entourage er hem op attent maken?

Antwoord

Als de persoon er niets over zegt tegen andere personen zullen die hem er niet op attent kunnen maken. Er zijn mensen die bijvoorbeeld stemmen horen, geloven dat die stemmen echt zijn, maar er niets tegen andere mensen over zeggen.

Of iemand uiteindelijk gaat beseffen of de stemmen er inderdaad niet zijn hangt er maar helemaal van af.

Iedereen die stemmen hoort (of andere hallucinaties heeft) heeft er zijn eigen ideeën over. Bijvoorbeeld de een gelooft dat het de stem van god is, de ander dat het de stemmen van overleden familie is, weer een ander dat het de buren zijn. Soms beseffen mensen op het ene moment dat de stemmen “niet echt” zijn maar geloven ze even later toch weer dat ze een zender in hun hoofd hebben.

Dus “beseffen” kan een hoop dingen betekenen. De vraag is hoeveel dat “besef” er toe doet. Belangrijker vaker is dat de mensen een beetje met de stemmen leren leven, ongeacht wat ze geloven over waar ze vandaan komen.

Het probleem voor de persoon is vaak dat de stemmen echt heel echt klinken, zodat je moeilijk kunt “beseffen” dat het hallucinaties zijn.

Vandaar dat het vaak praktischer is om de mensen te leren over hoe ze met de stemmen om kunnen leren gaan. Bijvoorbeeld zich minder er door te laten beïnvloeden. En zich er minder van aan te trekken. Er minder angstig voor zijn.

Hope this helps… Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 66
Beantwoord door: Jim van Os op 2 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook