Main content

Vraag

Mijn vriend heeft in 2013 een zware psychose gehad en is daarna in Amsterdam onder behandeling. Hij krijgt elke maand een depot injectie om dit te onderdrukken.

Echter vind ik weer dat hij zich gedraagt zoals voor dat hij de psychose kreeg.  Is één keer in de maand een gesprek niet wat weinig? Kan het terugkomen?

Antwoord

Helaas is het mogelijk dat een psychose opnieuw ontstaat indien iemand daar gevoelig voor is. En inderdaad kun je dan, zeker als je iemand goed kent, zien wat wel 'vroege signalen' wordt genoemd...

Heb je aan je vriend gevraagd hoe hij zichzelf, andere mensen en de wereld momenteel ervaart? Het zou fijn zijn als hij zelf je eerste gesprekspartner kan zijn in deze fase, want hij weet als beste wat er in hem omgaat.

Als iemand stabiel is, dan hangt het ervan af wat het doel is van gesprekken welke frequentie wenselijk is. Ook hier is je vriend denk ik degene die als eerste ervaart of er genoeg aandacht en begeleiding is. Ik hoop tenminste dat hij zich niet wil onttrekken aan de begeleiding. En dat je ook hier met hem over kunt spreken.

En het lijkt mij zeker wenselijk om contact met de behandelaar te leggen als je signalen krijgt dat het niet goed gaat. En als dit inderdaad nodig is: dan absoluut liever niet achter de rug van je vriend om hoor. Het heeft dan echt voorkeur dat hij het zelf doet of ervan weet dat jij dit wilt doen.

Ik hoop dat je het snel met je vriend kunt bespreken en dat jullie samen kunnen onderzoeken of er reden tot zorg is en wat er nodig is, of er extra zorg nodig is.

Heel veel succes en hartelijke groet,

Timo


Logo biografie Timo van Kempen

Timo van Kempen heeft ruim 30 jaar werkervaring in de GGZ als verpleegkundige, sociotherapeut en runningtherapeut. Ook werkt hij als Logotherapeut en Geestelijk Verzorger. Zijn expertisen bij PsychoseNet zijn vragen over zingeving, levensbeschouwing, spiritualiteit en religie.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35
Beantwoord door: Timo van Kempen op 16 april 2019
  • Deel deze pagina: