Main content

Vraag

Kan een psychose vanzelf overgaan?

Antwoord

Dag N,

In al zijn eenvoud vind ik dit een heel moeilijke vraag om te beantwoorden.

Ja. Is mijn eerste gedachte.

Maar als de omstandigheden om iemand heen niet wijzigen, dan is de kans groot dat de psychose alleen maar erger wordt. Tot hoeveel erger moet een psychose worden totdat ingrijpen noodzakelijk wordt?

Als iemand overlijdt in een psychose, door verward handelen, dan is de psychose ook over. Dat is nogal cynisch gezegd.

Vandaar dat het criterium er is voor het gedwongen mogen ingrijpen in iemands leven: wanneer er sprake is van gevaar voor eigen leven of dat van anderen.

Deze manier van ingrijpen komt zoveel voor, dat ik weinig voorbeelden heb van mensen die op eigen kracht, zonder interventie een psychose krijgen en deze laten totdat het vanzelf over is.

Ik ken wel voorbeelden van mensen die een lichte psychose ervaring hebben (in een uur, of een dag), het meemaken en dat het weer over gaat. Ik neem aan dat u dit niet bedoelt.

Ik denk dat de focus moet worden verlegd: Welk lijden ontstaat er in een situatie van iemand in psychose. En is het niet de verantwoordelijkheid van elk medemens om te proberen iemands lijden te voorkomen, te verzachten of nabij te zijn? Wie niet kan helpen, kan wel signaleren en hulp inschakelen.

Hoe eerder iemand geholpen wordt, hoe beter het verdere ziekteverloop, hoe sneller het herstel. Ook een reden om er snel bij te zijn.

Hopelijk dragen deze woorden bij aan het antwoord dat u zoekt.

Met vriendelijke groet Jeroen


Lees hier meer over Jeroen Zwaal, ervaringsdeskundige.

Meer informatie over psychose:

Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 13 augustus 2018
  • Deel deze pagina: