Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Wim Veling is psychiater en hoogleraar psychiatrie bij het UMC Groningen. Hij werkt met jongeren en hun naasten die te maken hebben met psychose of bijzondere ervaringen.

Neemt de kans op psychose toe in de overgang?

Vraag

Ik ben een vrouw van 45 jaar en ik heb drie jaar geleden, als gevolg van een ingrijpende gebeurtenis, een psychose gehad die een maand duurde. Ik weet nu dat ik psychosegevoelig ben en ik doe er alles aan om mezelf gezond te houden, zodat ik hopelijk een nieuwe psychose kan voorkomen.

Online heb ik gelezen dat als een vrouw ouder wordt en in de overgang komt, meer kans heeft om schizofrenie te krijgen.

Klopt dit? Zo ja, heeft u tips om door deze kwetsbare periode heen te komen zonder schizofrenie te ontwikkelen?

Antwoord

Beste E.,

Het klopt dat psychose bij vrouwen rond de leeftijd van de overgang wat vaker voorkomt, en dat vrouwen met een psychotische stoornis na de menopauze soms meer psychotische klachten krijgen. Het heeft te maken met een sterke daling van oestrogenen bij de menopauze. Oestrogenen hebben een beschermend effect, en dat valt dan weg.

Lang niet alle vrouwen met psychosegevoeligheid merken dit negatieve effect bij de menopauze, dus het hoeft geen probleem te zijn. Maar bij overgangsklachten en psychosegevoeligheid kan het helpend zijn om oestrogenen aan te vullen met tabletten, pleisters of spray. Er zijn wel bijwerkingen en risico’s, de huisarts en/of gynaecoloog kan de voors en tegens goed uitleggen en de juiste medicatie voorschrijven.

Verder is het belangrijk goed voor jezelf te zorgen: probeer voldoende te slapen, gezond te eten, balans aan te brengen in rust en activiteit, en mensen om je heen te hebben waar je het goed mee hebt. Maar dat geldt natuurlijk voor ieder mens, en is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan!

Groet,

Wim

Beantwoord door: Wim Veling op 22 mei 2024

Gerelateerd

Meer over

overgang
Psychosegevoeligheid

Lees ook