Main content

Vraag

Geachte heer Kupka,

Sinds 2015 heb ik 50 mg Tracydal gebruikt. Ongeveer 6 weken geleden ben ik gestopt met de inname. Ik heb het langzaam afgebouwd.

Gedurende de afbouw ervaarde ik nauwelijks klachten. Echter vlak na het stoppen namen de klachten in mijn beleving toe. En op dit moment ervaar ik ze als zeer hinderlijk en beangstigend.

Ik voel me enorm geprikkeld en soms bijna agressief. Dit probeer ik onder controle te houden, maar het kost enorm veel energie en het maakt me erg onrustig en bang.

Daarnaast voel ik me plotseling misselijk, duizelig en heb ik last van opvliegers. Mijn handpalmen zijn nat,
mijn oren suizen. Tevens slaap ik heel slecht en als ik slaap droom ik veel en heftig.

Zou u mij alstublieft kunnen vertellen of deze klachten met de afbouw te maken kunnen hebben of keert de depressie en de angst terug?

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste L.,

Zoals je het beschrijft is de kans groot dat het met de afbouw van Tracydal (tranylcypromine, een MAO-remmer) te maken heeft. Dat soort onttrekkingsverschijnselen kunnen weken aanhouden. Bespreek het met de arts die je dit middel voorschreef en kijk of er tijdelijk iets tegen de angst en onrust te doen valt.

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je depressieve klachten terugkeren, in dat geval duurt het langer en moet je in overleg met de psychiater overwegen opnieuw Tracydal te gaan gebruiken.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 21 september 2020
  • Deel deze pagina: