Main content

Vraag

Goedendag,

Vanwege een angststoornis slikte ik ruim 15 jaar paroxetine. Ik ben overgestapt op citalopram op advies van de huisarts, omdat bij extra stress de paroxetine onvoldoende werkt.

Ik ben van de ene op de andere dag overgestapt van 20 mg paroxetine op 20 mg citalopram.

Wat een hel! Ik heb zoveel klachten en de angst is enorm toegenomen.

Moet ik de dosis verhogen of gewoon afwachten tot het beter gaat?

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Antwoord

Beste S.,

Overstappen van een bepaald antidepressivum op een ander antidepressivum (switchen) kan gemakkelijk tot problemen leiden. Een verantwoord switch-schema houdt rekening met de snelheid waarmee een geneesmiddel weer uit je lichaam verdwijnt. Dat gaat bij paroxetine veel sneller dan bij citalopram. Daardoor kunnen mensen die in één keer van paroxetine overstappen op citalopram, zoals jij op advies van je dokter hebt gedaan, heel makkelijk last krijgen van onttrekkingsverschijnselen. Wat bij jou dus lijkt te zijn gebeurd.

Wat je nu het beste kunt doen om van je huidige klachten af te komen, is teruggaan naar paroxetine, in de hoop dat dat snel zal helpen om iets tegen de onttrekkingsklachten te doen waar je nu last van hebt. Het is mogelijk dat je daarvan al snel een positief effect zult merken. Als dat zo is dan raad ik je aan om een tijdje op die dosis te blijven voordat je eventueel een volgende stap neemt.

Wat die stap dan is moet je met je behandelaar bespreken, waarbij het heel belangrijk is wat je zelf het liefste wilt. Als je alsnog wilt overstappen op citalopram, dan kun je in samenspraak met de behandelaar overwegen om dit te doen met behulp van een zogenaamde switch-strip voor het overstappen van paroxetine op citalopram:

https://cdn.taperingstrip.org/presordfrm/switch/antidepressives/nl/PRXT-CTLP_bestel_DP_NL.pdf

Daarmee kun je de overstap dan in 28 dagen maken.

Misschien wil je ook wel onderzoeken of je helemaal met je paroxetine wilt stoppen. Als dat zo is dan kun je dat op een veilige en verantwoorde manier doen met behulp van taperingstrips die je behandelaar aan jou kan voorschrijven. Ik raad je aan om de tips voor het afbouwen van medicatie van prof. Jim van Os een keer rustig door te lezen. Dan begrijp je daarna hopelijk veel beter wat je zelf kunt doen om het afbouwen van je paroxetine (en ook switchen), in goed overleg met je behandelaar, zo goed mogelijk te laten verlopen.

Laat dit antwoord aan je behandelaar lezen, dan hoop ik dat dat je zal helpen om snel van je huidige klachten af te komen en om daarna verder met je behandelaar te bespreken wat er nog meer kan worden gedaan. Ik wens je daarbij veel succes.

Met vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

  • Op 15 april besteedde Zembla, in de uitzending 'Stoppen met de pillen', aandacht aan de problemen waar mensen bij afbouwen allemaal tegenaan kunnen lopen. Je kunt de uitzending hier terugkijken:
  • Op 2 oktober 2021 heeft het TV programma KASSA aandacht besteed aan de problemen rond de vergoeding van afbouwmedicatie.
  • Trouw 25 oktober: Zorgverzekeraars moeten afbouwmedicatie met taperingstrips eindelijk gaan vergoeden.

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 14 september 2021
  • Deel deze pagina: