Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Komen gevoelens zoals ‘houden van’ terug na mijn depressie?

Vraag

Hallo Ralph,

Ik heb een pittige depressie, en worstel erg met mijn gevoelens. En dan specifiek de gevoelens in de vorm van houden van. Ik heb overdag ongeveer van 06.00 tot 18.00 heel veel last van mijn depressie en twijfel dan aan alles.

Ook twijfel ik of ik wel van mijn man houd, ik voel namelijk niets. Als hij mij overdag een knuffel geeft voel ik dat hij mij vasthoudt, maar ik voel geen troost. Vanaf een uur of 18.00 tot de volgende ochtend heb ik een ‘normale’ periode en kan ik niet begrijpen dat ik overdag zo aan alles twijfel.

En ik houd wel van mijn man, wil dicht bij hem zijn en in bed tegen hem aan liggen. Ik heb het zelfs in de avond opgeschreven zodat ik overdag kan lezen dat ik wel de gevoelens van ‘houden van’ ervaar. Om gek van te worden.

Dit maakt mij zo verdrietig dat ik er de hele dag mee bezig ben.

Heeft u enige handvatten hoe hier beter mee om te gaan?

Antwoord

Beste L.,

Het onvermogen om te voelen is een van de meest kwellende symptomen van een ernstige depressie. Je weet dat je van iemand houdt, maar je voelt het niet, het is allemaal leeg en koud.

Dat heeft niets met de werkelijkheid of met je persoonlijkheid te maken, maar is een tijdelijk symptoom van depressie. Het wordt ook wel ‘anesthesie van het gevoelsleven genoemd’. Heel naar. Dat te beseffen (‘ziekte-inzicht’) is al heel belangrijk, net zoals beseffen dat zelfverwijt, schuldgevoel, het gevoel tekort te schieten, geen levenslust meer te hebben, allemaal bij een depressie hoort.

En ook de angst dat het nooit meer over zal gaan. Dat laatste is natuurlijk wel zo, depressies zijn periodieke ontregelingen van de vitaliteit en stemming. In de ochtend zijn deze gevoelens vaak het hevigste, en in de loop van de avond klaart het vaak wat op. Volgende ochtend: terug bij af. Zorg in de tussentijd dat je letterlijk en figuurlijk in beweging blijft.

En houd moed: depressie is een rotziekte, maar wel behandelbaar.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 12 januari 2024

Gerelateerd

Meer over

Depressie
gevoelens
symptoom

Lees ook