Main content

Vraag

Beste Peter,

Ik ben al enkele weken sertraline aan het afbouwen.

De dosis was 150 mg, inmiddels is mijn dosis 25 mg.

Ik ben nu zwanger, kan ik van 25 mg naar 0 mg gaan, of is het beter hier een tussenstap in te maken. Mijn huisarts adviseerde dit, echter wist ze het niet zo goed. Daarnaast is een dosis van 12.5 mg alleen te creëren door een kwart tablet te nemen.

Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste S.,

Ik raad je aan om die laatste 25 mg af te bouwen met behulp van een taperingstrip en om tijdens die maand het zelfmonitoringformulier in te vullen dat bij die strip zit. Het invullen gaat eenvoudig en kost je weinig tijd. Vul dat formulier ook nog één of twee maanden in nadat je helemaal gestopt bent. Door dit te doen help je jezelf en je behandelaar om te zien of het met jou tijdens het afbouwen en daarna goed blijft gaan. Dat geeft jou hopelijk vertrouwen.

En als blijkt dat het afbouwen in een maand voor jou toch te snel gaat (dat merk je als je klachten krijgt) dan ben je er op tijd bij om met je behandelaar te bespreken of het misschien verstandig is om nog langer over het afbouwen te gaan doen. Hieronder vind je informatie over taperingstrips.

Wat ik je in ieder geval afraad is om vanaf die 25 mg in één keer met je sertraline te stoppen. Dat kan voor jou misschien goed gaan. Maar dat weet je niet van tevoren. En als het niet goed gaat dan kan het je grote problemen bezorgen. Die kun je denk ik maar beter zoveel mogelijk proberen te voorkomen.

Ik hoop dat dit antwoord je zal helpen om veilig met je sertraline te stoppen. En ik wens je een voorspoedige zwangerschap.

Met vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Lees verder over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Peter Groot op 26 juni 2020
  • Deel deze pagina: