Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat is het post-acute withdrawal syndrome (PAWS)?

Vraag

Beste Jim,

Twee jaar geleden is de paroxetine in een keer heel erg opgehoogd, nadat ik er bijna van af was. Sinds die tijd heb ik vreemde hoofdklachten in het achterhoofd. Ik ben toen doorverwezen naar een SOLK-afdeling in het ziekenhuis. Daar 8 weken verbleven en gelukkig weer in de structuur gekomen en weer dingen op kunnen pakken.

Voorstel was om binnen een week over te stappen op fluoxetine, óf de paroxetine binnen 6 weken af te bouwen. En dit na 28 jaar gebruik van paroxetine?! Allemaal zogenaamd volgens standaardprotocol.

Ik heb bedankt voor deze aanpak en ben weer thuis. Ik zal moeten leren omgaan met de beperkingen en ik merk dat het ‘hier en nu’ mij hierbij helpt.

Mijn eigen psychiater heeft het nu over post-acute withdrawal syndrome. Dat zei ik twee jaar geleden al…

Zou het met de tijd beter kunnen worden? En heeft u vaker een soortgelijk verhaal gehoord?

Hartelijke groet.

Antwoord

Hey Y.,

Wat een zware periode heb je achter de rug. Het klinkt alsof je een lange en tergende weg hebt moeten lopen met je medicatie en de bijbehorende klachten. Het is begrijpelijk dat je gefrustreerd bent met de voorgestelde aanpak en dat je hebt besloten om je eigen pad te volgen.

Je eigen psychiater heeft het over post-acute withdrawal syndrome (PAWS), ook wel bekend als langdurig ontwenningssyndroom. Dit kan voorkomen bij mensen die langdurig antidepressiva hebben gebruikt en vervolgens stoppen of hun dosering drastisch verminderen. PAWS kan verschillende symptomen veroorzaken, zoals:

– Hoofdpijn en vreemde sensaties in het hoofd.
– Stemminsstoornissen zoals depressie en angst.
– Slaapproblemen.
– Vermoeidheid en een algemeen gevoel van malaise.

Het is mogelijk dat deze symptomen met de tijd kunnen verminderen, maar het is vaak een langdurig proces. De ernst en duur van de symptomen kunnen sterk variëren van persoon tot persoon.

Op je vraag: ja, het is mogelijk dat je symptomen met de tijd verbeteren. Het lichaam en de hersenen hebben tijd nodig om zich aan te passen na langdurig gebruik van antidepressiva. Dit kan echter maanden tot jaren duren, afhankelijk van de persoon en de specifieke omstandigheden.

Het is inderdaad zeker niet ongebruikelijk om verhalen te horen van mensen die vergelijkbare ervaringen hebben gehad. Velen hebben moeite gehad met het stoppen of verminderen van antidepressiva na langdurig gebruik, en hebben soortgelijke symptomen ervaren. Het belangrijkste is om geduldig te zijn met jezelf en om steun te blijven zoeken bij je psychiater of een andere zorgverlener.

Zoals je zelf al hebt gemerkt, kan mindfulness en het focussen op het huidige moment erg behulpzaam zijn. Dit kan helpen om je gedachten te kalmeren en je angst te verminderen. Zorg goed voor jezelf door gezond te eten, regelmatig te bewegen en voldoende te slapen. Dit kan je algehele welzijn verbeteren en je lichaam helpen herstellen. Overweeg om je aan te sluiten bij een steungroep voor mensen die ontwenningssymptomen ervaren. Het kan helpen om ervaringen te delen met anderen die begrijpen wat je doormaakt. Je weet al dat herstel sowieso tijd kost en dat het oké is om stappen achteruit te zetten. Het belangrijkste is om door te gaan en te blijven werken aan je welzijn.

Y., heel veel succes, mocht je nog vragen hebben of verdere ondersteuning nodig hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen.

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 16 mei 2024

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie
Paroxetine
PAWS

Lees ook