Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Wat bepaalt de kortere levensverwachting van een psychiatrisch patiënt?

Vraag

Hallo,

Ik las ergens dat de levensverwachting van een psychiatrisch patiënt 10 tot 15 jaar korter is dan van een niet-psychiatrisch patiënt.

Waar heeft dit mee te maken? Met het gebruik van medicatie, of levensstijl? Of is het te complex om daar een antwoord op te geven?

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste T.,

Dit is een waarneming over grote groepen mensen met een ernstige psychiatrische aandoening, en het is dus niet een-op-een te vertalen naar het individu (zoals jij).

Het heeft vooral te maken met sterfte door hart- en vaataandoeningen, overgewicht, hoge bloeddruk, diabetes. Dat kan weer te maken hebben met een minder gezonde leefstijl (weinig bewegen, ongezond eten, roken, te veel alcohol) wat onder deze groep mensen meer dan gemiddeld voorkomt.

Sommige medicijnen voor psychische aandoeningen kunnen ook bijdragen aan bijvoorbeeld overgewicht, dus als je die nodig hebt moet je extra goed op je leefstijl letten. Het devies is dus: leef gezond (maar dat geldt voor ons allemaal!).

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 21 april 2023

Gerelateerd

Meer over

overige onderwerpen

Lees ook