Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Ik heb lichamelijke klachten na het stoppen met venlafaxine, gaat dit nog weg?

Vraag

Hallo Peter,

Ik ben nu vijf weken gestopt met venlafaxine.

Geestelijk voel ik me goed en heb ik weer zin in dingen, maar lichamelijk is het nog steeds zwaar. Ik heb bijvoorbeeld een vreselijk droge mond en alle klachten die daarbij horen (keel, slokdarm, luchtpijp).

Dizzy en wisselend kunnen zien is er ook nog, maar dat is niet zo naar.

Gaat dit nog weg? Ik voel me behoorlijk wanhopig.

Hopelijk heeft u tijd voor een antwoord. En heel fijn dat dit er is!

Groetjes,

E.

Antwoord

Beste E.,

Het is goed om te horen dat je je na het stoppen geestelijk nog steeds goed voelt en weer zin in dingen hebt. Minder leuk is dat je het lichamelijk nog steeds zwaar hebt en last hebt van een droge mond met ‘alles wat daarbij hoort’, en je af en toe dizzy voelt en wisselend goed kunt zien.

Al deze klachten die je noemt zijn waarschijnlijk onttrekkingsverschijnselen en wijzen niet op een terugkeer van de angst waarvoor je naar ik aanneem venlafaxine bent gaan gebruiken. Dat is op zich goed nieuws, want dat betekent dat er geen reden is voor jou om je leven lang venlafaxine te blijven gebruiken.

Maar die klachten zijn wel vervelend. Wat je hoopt is dat deze klachten langzaam maar zeker steeds minder worden. Misschien merk je daar zelf al iets van. Maar het is helaas ook mogelijk dat ze erger worden. Hoe dat voor jou zal uitpakken is niet te voorspellen omdat dit voor iedereen anders kan zijn.

Wat je nu kunt doen is voor jezelf zo goed mogelijk proberen na te gaan of de klachten die je nu al een tijdje hebt minder beginnen te worden, gelijk blijven, of juist erger worden. Als je de indruk hebt dat ze erger beginnen te worden dan kan het verstandig zijn om weer een lage dosering venlafaxine te gaan gebruiken, omdat dat heel goed en vaak ook snel (binnen een paar dagen) kan helpen tegen onttrekkingsverschijnselen. Als dat zo is dan is het raadzaam om een tijdje op die lage dosis te blijven (we noemen dat stabiliseren) tot je je goed en sterk genoeg voelt om opnieuw te gaan afbouwen, maar dan (veel) langzamer dan je eerder had gedaan en in veel kleinere stapjes. Met behulp van taperingstrips en stabilisatiestrips die je behandelaar aan jou kan voorschrijven is dat allemaal heel goed mogelijk.

Bij afbouwmedicatie zit een zelfmonitoringformulier dat je één keer per dag kunt invullen. Dat is niet moeilijk en kost niet veel tijd. Hiermee help je jezelf en je behandelaar om de stabilisatie en afbouw zo goed mogelijk te laten verlopen, omdat jullie dan samen beter in de gaten kunnen houden hoe het afbouwen gaat.

Als je zelf nu al het gevoel hebt dat je klachten minder beginnen te worden dan kun je er ook voor kiezen om niet opnieuw venlafaxine te gaan gebruiken, maar af te wachten tot ze verder afnemen en uiteindelijk hopelijk helemaal verdwijnen. Waarbij het ook hier belangrijk is dat je zelf goed blijft opletten of je klachten blijven verminderen.

Het is aan te bevelen om de tips voor afbouwen van medicatie een keer rustig door te lezen. Dat geeft je hopelijk een nog beter idee over wat er bij afbouwen komt kijken en wat je zelf kunt doen om dat zo goed mogelijk te laten verlopen, om nog meer vertrouwen te krijgen in wat je nu aan het doen bent.

Ik hoop dat dit antwoord, dat je aan je behandelaar kunt laten lezen, je zal helpen om uiteindelijk van je klachten af te komen.

Vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 14 juli 2021

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
droge mond
Medicatie

Lees ook