Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Machteloos, of toch niet?

Vraag

Onze zoon, 30 jaar oud, heeft al gedurende een periode van bijna twee jaar psychoseachtige verschijnselen. Het uit zich in de waan dat hij vergiftigd wordt door de omgeving. Al zijn lichamelijke klachten duidt hij naar gif.

‘Medicijnen werken toch niet’, zegt hij, dus hij slikt niets. Maar hij vraagt wel steeds om medische hulp. Maar zijn klachten zijn medisch niet duidbaar. Vele bezoekjes aan huisarts hebben de relatie met de huisarts vertroebeld. Hij wacht op zijn doodgaan, hij is er klaar mee. Zorgt slecht voor zichzelf, hij gaat toch dood.

Is hij te helpen vanuit ons perspectief? Hij wil geen hulp, maar wil dood. Hij is te bang om zelf echt iets te doen. We houden contact, we proberen volgens LEAP-methode contact te houden, maar zonder resultaat..

Heeft u enige suggesties?

Antwoord

Wat goed dat je met de LEAP methode probeert in contact te zijn met je zoon, ondanks de psychose.

Het lijkt erop dat hij leeft met een wereld van paranoia en hypochondrie (ziekelijke angst voor ziekte) in zijn hoofd, en dat hij geen inzicht heeft in dat zijn functioneren hierdoor suboptimaal is en hulp nodig is.

Wat te doen?

Het antwoord is: doormodderen en proberen te escaleren richting “bemoeizorg“-achtige behandeling.

Is hij depressief en misschien suïcidaal? In dat geval is het belangrijk dat de huisarts het crisisteam inschakelt om te kijken wat er gedaan moet worden.

In hoeverre is de psychose zo diep dat de wilsbekwaamheid (dat iemand nog voor zichzelf kan beslissen) in het geding is? Ook dit is belangrijk om te weten want als hij geen besef heeft moet de verantwoordelijkheid voor de beslissing wel of geen behandeling van buiten worden genomen.

Is er een FACT team dat af en toe op de deur klopt om hem proberen te engageren op een bemoeizorg-achtige manier? Hebben zij een ervaringswerker die kan proberen contact te maken?

Is er nog iemand in zijn netwerk met wie hij in gesprek is en met wie jullie samen kunnen optrekken om druk uit te oefenen?

Groet en veel succes, Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 59
Beantwoord door: Jim van Os op 26 april 2019

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook