Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Mag een psychiater een diagnose stellen over een overleden familielid?

Vraag

Mag een psychiater een diagnose stellen over mijn overleden moeder? Ik heb het nauwelijks of niet over mijn moeder gehad, enkel dat ze zelf een eind aan haar leven heeft gemaakt. Ze schrijft over mijn moeder dat ze schizofrenie had. De rapportage wil ze niet veranderen: Het is te lang geleden en ze geeft aan dat ze destijds dit naar mij heeft opgestuurd.

Ik kan me dat niet herinneren. Verder heb ik allerlei diagnoses etc. Het lijkt er op dat er ergens naar toe geschreven moest worden.

Mag ze mijn moeder een diagnose geven?

Antwoord

Van een diagnose stellen bij iemand is pas sprake als die diagnose ook daadwerkelijk aan die persoon zelf wordt medegedeeld in een contact.

Het retrospectief stellen van een diagnose bij een overleden familielid van iemand die behandeld wordt, zonder dit te overleggen met de behandelde kan worden beschouwd als een kunstfout, maar niet tuchtrechtelijk verwijtbaar, volgens mij.

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 56
Beantwoord door: Jim van Os op 10 juli 2019

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel
Psychosegevoeligheid

Lees ook