Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Mag ik, als naastbetrokkene, mee naar de psychiater?

Vraag

Mijn nichtje is al een maand of vier depressief en het gaat op en af. Als je vraagt hoe het gaat dan zegt ze ja goed hoor, terwijl dat niet is. Als ze bij de psychiater vandaan komt dan heeft ze constant huilbuien.

Nu is ze gisteren boodschappen gaan doen ,verder niets aan de hand. Even later heeft ze heel de boodschappen door het huis gegooid met nog wat huisraad erbij. Heeft de auto gepakt en is verdwenen. Bij thuiskomst weer een aanval, het leek wel een beest.

Was dit nu een psychose? Nu durven we haar niet meer alleen te laten en zeker niet met de kinderen. Ze denkt/dacht dat we onder één hoedje samen tegen haar zijn.

Mag ik eventueel mee naar haar psychiater? Zou graag advies willen horen.

Antwoord

Als naastbetrokkenen zich zorgen maken, en de indruk krijgen dat de behandeling niet tot verbetering leidt, kan het verstandig zijn om eens mee te gaan naar de psychiater. Dat geldt nog sterker als de persoon om wie het gaat het misschien niet aandurft om te zeggen dat het niet goed gaat.

Bespreek deze mogelijkheid eens met je nichtje, en kijk wie van jullie met haar mee kan gaan.

Ik werk veel samen met familie of andere naastbetrokkenen en dat levert vaak veel op.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 54
Beantwoord door: Ralph Kupka op 8 april 2019

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook