Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan ik medicatie afbouwen met hulp van huisarts?

Vraag

Hoi Jim,
Ik wil graag mijn medicatie afbouwen, kan ik dat bij een huisarts regelen en met een klinisch psycholoog als ondersteuner of moet ik daarvoor naar een psychiater?

Ik heb ook nog een vraag over hoe transparant moet men zijn over alles wat wordt ingezet rondom mensen met een psychische aandoening. Ik heb de indruk dat waar ik woon, dat er ook mensen worden ingezet die je spiegelen, die ergens controle op de omgeving houden en ik krijg daar nooit eerlijk antwoord op. Ik heb dat aan mijn psychiater van destijds gevraagd en nu ook bij een klinisch psycholoog , weet u wat ik bedoel?

Antwoord

Hey Kootje,

Je kunt afbouwen met de huisarts en de psycholoog in principe.

Het hangt een beetje af van hoe heftig de psychosen waren in het verleden, hoeveel weerbaarheid je nu hebt ontwikkeld, of er een goed crisisplan is en of er iemand is in je omgeving die een beetje meedenkt en je helpt om te monitoren hoe het gaat.

Als dat allemaal een beetje meevalt of geregeld is – dan kan je met huisarts doen.

Denk er wel aan dat het beter langzaam gaat en niet te snel! Op onze website vind je tips….

Dat van dat spiegelen en controle houden van mensen in de omgeving zou ik me geen zorgen over maken. Soms voelt het misschien zo maar het kan ook zijn dat sommige mensen gewoon betrokken zijn uit zichzelf.

In ieder geval veel succes, hoop dat het beetje gaat lukken, geweldig dat je bezig bent hiermee, met psycholoog en huisarts.

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 54
Beantwoord door: Jim van Os op 16 november 2018

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie

Lees ook