Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Medicatie bij onderhoudsbehandeling

Vraag

Ik heb in zes jaar tijd vier opnames op de gesloten afdeling i.v.m. een psychose achter de rug en iedere keer gebruikte ik seroquel.

Ik was wel op andere medicatie in de kliniek gezet zoals abilify of lurasidon, wat me uit de psychose haalde, maar daar kreeg ik onacceptabele bijwerkingen van waarop ik snel weer overschakelde op seroquel. De afgelopen keer hebben ze me in de kliniek op haldol gezet. Dat bevalt op zich qua bijwerkingen, maar nu heb ik een zware depressie gekregen (één keer eerder gebeurd, maar andere keren in minimale mate en na een paar weken ging het toen wel beter).

Nu staat In de bijwerkingen van haldol depressie genoemd. Ik mag al als antidepressiva Nortilen gebruiken, maar dat slik ik de laatste zes weken in lage doseringen oplopend van 10 ,25, 35, maar ik merk niets. Ook is het nog een medicatie erbij terwijl ik al lithium 1000 mg haldol, 5 mg en seroquel 400 mg gebruik. Seroquel slik ik omdat de ontwenningsverschijnselen, bijna niet meer slapen en nachtmerries, niet vol te houden waren. Dus dat heb ik zelf weer aangevraagd.

Mijn vragen:

  • Wat zijn uw ervaringen met een antidepessivum in zo’n cocktail? Werkt het wel?
  • Kan ik inderdaad beter weer een atypische antipsychoticum proberen ipv een klassiek? Of moet ik volhouden omdat seroquel al een aantal keren duidelijk niet gewerkt heeft om psychoses tegen te houden. Of kan ik beter een klassiek antipsychoticum blijven proberen tegen psychoses i.p.v. terug te stappen naar de atypische?

Graag uw advies.

Antwoord

Beste Madeliefje,

Wat naar dat je ondanks verschillende soorten medicatie toch nog zoveel klachten hebt.

Laat ik voorop stellen dat ik via een website als deze geen persoonlijk advies op maat kan geven. Meer in het algemeen: de ‘klassieke’ antipsychotica, zoals haloperidol (merknaam Haldol) zijn heel effectief voor de acute behandeling van een manie of manische psychose. Ze zijn echter niet zo geschikt voor behandeling van bipolaire depressie of voor onderhoudsbehandeling. Daarom wordt zo’n middel meestal afgebouwd enige tijd (b.v. 2 maanden) nadat de manische verschijnselen verdwenen zijn. Ook als na een manie een depressie volgt wordt deze medicatie gewisseld.

Lithium en Quetiapine (merknaam Seroquel), alleen of in combinatie, worden veel gebruikt voor de behandeling van bipolaire depressie en ook nadien voor de onderhoudsbehandeling. Als dat niet werk kun je ook een antidepressivum toevoegen aan lithium en/of quetiapine. Nortriptyline (merknaam Nortrilen) is op zich een goede keus omdat je dat middel op geleide van de bloedspiegels kunt doseren.

Vraag 1 in jouw geval is dus: is de dosis wel hoog genoeg, want 35 mg/dag lijkt me aan de lage kant. dat kun je dus meten, en op geleide daarvan dosis bijstellen. Bij een voldoende hoge dosis moet je binnen een week of vier een effect merken. Als dat onverhoopt onvoldoende effect geeft, wordt het depressieprotocol van de Multidisciplinaire Richtlijn Bipolaire Stoornissen (2015) verder gevolgd.

Wat betreft de onderhoudsbehandeling kan in plaats van lithium met Quetiapine ook de combinatie van lithium met Valproinezuur (merknaam Depakine) worden geprobeerd. Ook dat staat in die richtlijn.

Maar nogmaals, ik kan alleen algemene adviezen geven.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 44
Beantwoord door: Ralph Kupka op 25 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
onderhoudsdosering

Lees ook