Main content

Vraag

Ik heb een vraag over afbouwen van medicatie, ik slik 300 milligram Quatiapine (Seroquell) (zonder het patent stof naam ).

Ik wil graag afbouwen, is het mogelijk om heel geleidelijk af te bouwen? Ik heb dit ook bij psychiater voor gelegd en ook bij huisarts. Zij zijn erg huiverig en geven mij de indruk dat het niet kan.

Klopt dat of is het wel mogelijk? Ik ben er van bewust dat het erg moeilijk is.

Antwoord

Dag K,

Je schrijft dat je gevoelig bent voor psychose, dus als je straks gaat afbouwen dan kan het zijn dat je weer psychotisch wordt, maar dat is op zich nooit een reden om het niet te proberen. De kunst is om heel, heel langzaam af te bouwen en een signaleringsplan bij de hand te hebben zodat jij de allereerste tekenen van psychose herkent en even een pas op de plaats kan maken met afbouwen.

Informeer bij je psychiater / of spv naar een signaleringsplan en vraag ze om samen met jou een geschikt afbouwschema te maken. Houd er rekening mee dat je angstklachten en PTSS ook weer kunnen opspelen. Misschien wil je wel psychotherapie daarvoor? Kortom: het is mogelijk om af te bouwen en uiteindelijk bepaal jij dat en niemand anders.

Succes!!

Vriendelijke groet, Remke van Staveren

Beantwoord door: Remke van Staveren op 15 juli 2017
  • Deel deze pagina: