flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
Medicatievrij na traumabehandeling? * eSpreekuur

Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Remke van Staveren is psychiater. Ze werkt bij BuurtzorgT in Amsterdam, en is medeoprichter en consulent van de afbouwpoli van GGZ Noord-Holland-Noord. Ze schreef meerdere boeken, waaronder het boek Minder Slikken, een publieksboek over verantwoord afbouwen van psychofarmaca.

Zou ik medicatievrij kunnen leven als ik mijn trauma’s heb verwerkt?

Vraag

Op welke manier kijkt u naar mensen met een bipolaire gevoeligheid en de afbouw van medicatie?

Zelf heb ik drie depressies en een manische randpsychose gehad. Na 7 jaar stabiel geweest te zijn kreeg ik een depressie nadat ik een jaar medicatievrij was. Voor mijn gevoel werd de laatste depressie uitgelokt door onverwerkte trauma’s.

Zou ik medicatievrij kunnen leven als ik in staat ben om de trauma’s te verwerken?

Er komen geen psychiatrische klachten voor in mijn familie. Mijn verklaring is dat mijn klachten veroorzaakt werden door trauma en overmatig blowen en drinken wat ik toen deed.

Antwoord

Hoi N.,

Je stelt een heel interessante en fundamentele vraag, namelijk: zijn psychische aandoeningen (gevoeligheden) aangeboren, komen ze voort uit omstandigheden als onverwerkt trauma, of beide? Ik denk persoonlijk beide, dat je EN aanleg hebt voor bijvoorbeeld depressie of psychose of manie, EN dat omstandigheden bepalen of die gevoeligheid ook tot uiting komt en je daadwerkelijk psychische klachten krijgt.

Zelf ben ik gevoelig voor depressie, ik heb er aanleg voor, maar de depressies ontstaan pas onder bepaalde beroerde omstandigheden.

Geweldig dat je gemotiveerd bent om jouw trauma’s te verwerken. Ook goed dat je niet meer overmatig blowt of drinkt. Daarmee heb je waarschijnlijk veel minder kans op psychische klachten, maar ja, je bent mogelijk toch gevoelig. Het is dus niet gezegd dat je geen terugval krijgt als je nu gaat afbouwen. Maar hey, dat is mijn mening.

We weten er eigenlijk nog maar vrij weinig van af. Als je wilt afbouwen, doe het dan vooral zoals op deze site beschreven staat (langzaam en hyperbool, aan de hand van een signaleringsplan en zelfmonitoring).
Hoop dat dit je een ietsiepietsie verder helpt.

Vriendelijke groet,

Remke

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35

Beantwoord door: Remke van Staveren op 7 maart 2023

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Medicatie
Trauma

Lees ook