Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Welk medicijn zou ik kunnen gebruiken als alternatief voor clozapine?

Vraag

Goedendag,

Ik slik zo’n twee jaar clozapine, 400 mg. Ik ondervind steeds meer en meer bijwerkingen. Sommige zijn vooralsnog ‘onschuldig’, maar het wordt wel erg vervelend. Geheugenverlies, slechte concentratie, nog steeds veel stress, en soms zo veel stress dat alles helemaal ‘aan staat’ in m’n lichaam met een hartslag van 200.

Weet u of en welk medicijn een alternatief zou kunnen zijn?

Mijn grootste probleem is dat ik zonder medicatie niet slaap. Van clozapine weet ik in elk geval zeker dat ik in slaap val, maar wellicht is er een andere mogelijkheid?

Hoor graag van u.

Natuurlijk zal ik dit ook met mjin arts bespreken. Dit gebruik ik meer als een soort ‘second opinion’.

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste M.,

Er zijn allerlei alternatieven – maar ze hebben ook bijwerkingen.

En het hangt een beetje af van hoe je op vorige antipsychotica hebt gereageerd en of clozapine het betreft werking beter deed dan andere antipsychotica die je in het verleden hebt gebruikt.

Dus wat je kunt doen:

  1. Bestudeer onze antipsychoticabijwerkingenwijzer en vergelijk clozapine met een aantal andere antipsychotica.
  2. Maak met je voorschrijver een overzicht van ALLE antipsychotica die je tot nu toe hebt gebruikt en zet de voordelen (hoe goed werkte het?) af tegen de nadelen (wat waren de bijwerkingen?).

Als je het vooral wil gebruiken voor slapen heb je wellicht baat bij een antipsychoticum dat sederend werkt, zoals inderdaad clozapine, maar ook quetiapine en olanzapine hebben dat…

Hope this helps!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 31 oktober 2020

Gerelateerd

Meer over

Clozapine
Medicatie

Lees ook