Main content

Bijwerkingen antipsychotica verschillen per medicijn én per persoon. In het begin zijn bijwerkingen vaak heftiger en is de werking van de medicatie nog niet optimaal. Het kan een aantal weken duren voor de medicatie het gewenste effect heeft. Bespreek bijwerkingen altijd met je behandelaar.

Hieronder vind je de meest voorkomende bijwerkingen van klassiek en atypische antipsychotica. Kijk voor meer informatie over een specifiek middel in de bijsluiter of op apotheek.nl

Bijwerkingen die vooral bij klassieke antipsychotica kunnen voorkomen (maar ook bij klassieke kunnen worden gezien):

 • Stijfheid en trillerigheid
 • Rusteloosheid
 • Bewegingen van de kaak, lippen en tong
 • Seksuele problemen door hormonale veranderingen

Bijwerkingen die vooral bij atypische antipsychotica kunnen voorkomen (maar ook bij de klassieke worden gezien):

 • Vermoeidheid en traagheid
 • Gewichtstoename
 • Een hoger risico voor het krijgen van suikerziekte
 • Seksuele problemen door hormonale veranderingen
 • Constipatie
 • Droge mond
 • Wazig zicht

Atypische ofwel tweede generatie antipsychotica hebben niet minder vaak bewegingsproblemen als bijwerking, hoewel dit vroeger wel werd beweerd. Het vermeende verschil in bewegingsstoornissen lijkt vooral te maken te hebben met het feit dat tweede generatie antipsychotica gemiddeld lager worden gedoseerd. Bespreek het met je arts als je last hiervan hebt houd sowieso de werking en bijwerkingen van je medicatie goed in de gaten. Een goede manier om dit te doen is af en toe de antipsychotica checklists in te vullen en/of gebruik te maken van de PsyMate. Dit is zeker een goed idee wanneer je dosering wordt verlaagd of als je overstapt op een ander middel.

Krijg je antipsychotica voorgeschreven en gebruik je wel eens alcohol en/of drugs? Ben je er van bewust dat deze middelen sommige bijwerkingen (flink) kunnen verminderen of juist versterken.

Metabool syndroom

Dat antipsychotica vaak bijwerkingen hebben is algemeen bekend, maar dat het ook kan leiden tot het ontstaan van diabetes type 2, obesitas en verstoringen van de vetstofwisseling is relatief onderbelicht. Deze klachten samen worden ook wel het metabool syndroom genoemd. Lees meer over het metabool syndroom.

Dopamine Supersensitivity Syndrome

Artsen vermoeden dat sommige mensen ‘supergevoelig’ worden door het langdurig gebruik van antipsychotica, in de zin van dat het brein probeert te compenseren voor de effecten van de antipsychotica waardoor de onderliggende psychosegevoeligheid juist kan toenemen. Tekenen van dit ‘Dopamine Supersensitivity Syndrome’ of DSS, zijn: tardieve dyskinesie (onwillekeurige bewegingen van tong, mond, ledematen), steeds vaker psychotisch ontregeld raken na kleine stressoren of na een paar dagen medicatie vergeten, steeds meer antipsychotica nodig hebben om het effect te bereiken. Meer onderzoek hiernaar is nodig. Goed om in je achterhoofd te houden als je antipsychotica gebruikt.


Lees alles over antipsychotica:

Externe informatie:

Medicijngebruik.nl Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik
Meldpuntmedicijnen.nl Website waar medicijngebruikers goede en slechte ervaringen met medicijnen kunnen melden en inzien
Rijveiligmetmedicijnen.nl Informatie over de invloed van medicijnen op het rijgedrag
Medicijnbalans.nl Neutrale en objectieve informatie over nieuwe geneesmiddelen

 • Deel deze pagina: