Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Welk medicijn zou ik nog kunnen proberen bij bipolariteit?

Vraag

Beste Ralph Kupka,

Omdat er twee keer een manie door de carbamazepine heen is gebroken neem ik nu lithium, waar ik ook niet tevreden over ben vanwege zware depressieve klachten.

Nu lees ik dat lamotrigine niet helpt tegen manieën. Heeft u enig idee of er nog een ander medicijn is voor me om te proberen bij een bipolaire aandoening?

Bij voorbaat dank.

Antwoord

Beste M.,

Het vinden van een passend medicijn om zowel de depressieve als de manische kant van de stemmingsstoornis te behandelen is nogal eens een zoektocht. Soms helpt een medicijn wel voor het een, maar niet voor het ander. Dan gebruiken we vaak een combinatie van middelen die elkaars werking aanvullen.

Als lithium bij jou wel werkt tegen de manische verschijnselen maar niet voldoende tegen de depressies, dan is de combinatie van lithium en lamotrigine een goede optie. Ook een combinatie van lithium en quetiapine kan goed werken tegen bipolaire depressie.

Maar altijd hangt veel af van de ervaringen met medicijnen die je zelf tot nu toe hebt opgedaan. Zet het nog eens op een rijtje, en leg het voor aan je behandelaar. Kijk ook eens in de zorgstandaard of in de richtlijn bipolaire stoornissen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 9 november 2023

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Medicatie

Lees ook