Main content

Vraag

Ik heb ongeveer 20 jaar Seroxat gebruikt. Momenteel ben ik onder begeleiding van mijn huisarts aan het afbouwen. Ik heb veel klachten. Vooral het gevoel dat mijn lichaam in brand staat is erg vervelend.

Ik slik nu venlafaxine maar het brandend gevoel blijft.

Is er een medicijn dat dat gevoel weg kan nemen?

Bij voorbaat dank.

 

Antwoord

Beste P.,

De klachten die je beschrijft zijn vrijwel zeker onttrekkingsverschijnselen. Je schrijft niet hoe snel je paroxetine hebt afgebouwd maar dat je nu veel last hebt van onttrekkingsverschijnselen laat zien dat de paroxetine door jou veel te snel is afgebouwd. De beste en snelste manier om hier iets aan te doen, is om weer paroxetine te gaan gebruiken. Waarom je nu venlafaxine hebt gekregen begrijp ik daarom niet zo goed. Want een ander antidepressivum gaan gebruiken maakt de zaken erg ingewikkeld en maakt het veel moeilijker om een goede oplossing te vinden om zo snel mogelijk iets te kunnen doen aan de klachten die je nu hebt.

Ik raad je daarom aan om met je behandelaar te bespreken om met je venlafaxine te stoppen en om weer paroxetine te gaan gebruiken. De dosis die je dan moet gaan gebruiken kan waarschijnlijk lager zijn dan de 20 mg die je altijd gebruikt hebt. Je zou daarom kunnen beginnen met 10 mg en misschien is 5 mg ook al genoeg om snel wat je aan je klachten te kunnen doen. Als het goed is merk je heel snel of die minder worden (binnen één of twee dagen). Wat hierbij heel belangrijk is dat je je paroxetine trouw iedere dag inneemt en dat je ervoor zorgt dat je geen pillen vergeet. En wat je nooit moet doen is om de dag pillen gaan innemen, omdat je dan om de dag last zult krijgen van onttrekkingsverschijnselen.

Ik hoop dat dit advies, dat je met je dokter moet bespreken, jullie zal helpen om van je huidige klachten af te komen. Als dat lukt dan kun je daarna altijd weer opnieuw besluiten om te proberen om met je paroxetine te stoppen. Je weet nu in ieder geval dat je dat dan veel geleidelijker moet doen. Als je wilt weten hoe je dat kunt doen dan kun je bijvoorbeeld een aantal van de antwoorden doorlezen die ik heb gegeven aan mensen die met dezelfde problemen hebben geworsteld als jij. Maar op dit moment is het denk ik voor jou het allerbelangrijkste dat je snel iets aan je huidige klachten kunt doen. Ik hoop voor jou dat dat lukt.

Vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Peter Groot op 1 november 2020
  • Deel deze pagina: