Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Meisje leren kennen

Vraag

Ik heb een vraag: Ik heb een dame leren kennen met HSP, maar het eist veel om haar te begrijpen.

Ik ben zelf psychotisch geweest, kan ik zo’n meisje met al haar uitvallen en klachten wel handelen? Of is het niet beter om iemand te zoeken die niet een hele rugzak met zich meedraagt?

Antwoord

Dat is een moeilijke!

Het hangt er van af wat voor soort relatie jullie willen hebben. Als het is om elkaar af en toe te ontmoeten om leuke dingen te doen maakt het wellicht minder uit. Als jullie richting intensieve relatie en samenwonen willen gaan is het wat anders en moet je goed kijken of het past bij jouw herstelproces. Als je ver bent in je herstelproces en zelfs al bezig als bijvoorbeeld ervaringswerker kun je wellicht de kwetsbaarheid van je partner goed managen. Maar het kan zijn dat ook jij aanpassingen nodig hebt en dat een “rocky relationship” daar nu niet bij hoort.

In ieder geval – bespreek het met een vertrouwenspersoon en met je nieuwe partner ook. Hoe meer op tafel komt hoe beter.

Succes!

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 37
Beantwoord door: Jim van Os op 26 april 2019

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook