Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Merk niets van afbouw sertraline – blijft dat zo?

Vraag

Beste meneer van Os,

Samen met m’n huisarts heb ik besloten om mijn sertraline 50mg af te bouwen middels vloeibaar. Ik ben inmiddels bezig met de tweede verlaging (1,5ml oftewel 30mg)maar ik merk helemaal geen ontwenning.

Hiervoor heb ik een aantal andere soorten geslikt zoals paroxetine en venlafaxine xr, maar daar had ik last van de ontwenning zoals schokjes hoofdpijn. Ik ga 1x per 2 weken 0,5ml na beneden.

Zou ik in de loop van de afbouw nog ontwenning kunnen verwachten? Of is dit precies de juiste dosering zodat ik eigenlijk niks merk van het uitsluipen?

Antwoord

Dank voor je schrijven.

Onthoudingsverschijnselen kun je voorkomen door met name de laatste beetjes extra langzaam te doen. Veel mensen beseffen dit niet, en denken dat de laatste beetjes het makkelijkst zijn. Is dus niet zo.

Dus als je de laatste beetjes extra langzaam doet is er een kans dat je niets zult merken.

Maar garanderen kan ik het niet!

Sertaline is iets beter dan paroxetine en venlafaxine want langere halfwaardetijd. Dat kan het gebrek aan ontwenning tot nu toe wellicht verklaren.

Voor meer info zie: Antidepressiva afbouwen

 

Beantwoord door: Jim van Os op 22 januari 2018

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen

Lees ook