Main content

Vraag

Mijn dochter van 17 heeft stemmen in haar hoofd. Al eerder gehad op haar 9e jaar. Vanaf hele jonge leeftijd seksueel misbruikt. Slaapt al jaren bijna niet ’s nachts en social media is alles waar het om draait.

Maakt een puinhoop van haar leven en haar gedrag is de laatste weken vreselijk. Nu zegt haar therapeute (voor borderline) dat EMDR alleen maar kan als ze wat stabieler is en zeker niet als ze stemmen hoort. Vorig jaar is school al mislukt en gaat nu weer niks worden als ze geen EMDR krijgt. Laatst weer een fout vriendje gehad wat ook een traumatische ervaring was.

Ze zou EMDR krijgen voor de school zou beginnen over het incestverleden en ze stellen het steeds uit. Nu weer wachten tot de laatste 3 maanden therapie klaar zijn. Dat is pas medio november, Kan het echt niet? En aan de stemmen word niets gedaan, alleen het advies regelmaat, reinheid, rust.

Antwoord

Vaak hebben de stemmen een relatie met wat er is gebeurd. Dat vertalen kan behulpzaam zijn. Door met de stemmen aan de slag te gaan (luisteren, onderhandelen, niet gehoorzamen, afspraken maken, niet emotioneel reageren, kijken wat de boodschap is) kun je heel veel leren.

EMDR is ook mogelijk als mensen stemmen horen - zie onderzoek van Davis van de Berg. Maar het kan natuurlijk zijn dat de stemmen het dwarsbomen. En dat kun je weer vragen aan degene die de stemmen hoort.


Logo biografie Dirk Corstens

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Meer informatie over stemmen:

Meer informatie over psychose:

Beantwoord door: Dirk Corstens op 15 juli 2017
  • Deel deze pagina: