Main content

Vraag

Mijn vriendin denk al een poos dat er mensen in haar huis komen en haar spullen ergens anders neerzetten als waar zij weggelaten heeft. Ze heeft zelfs al aangifte gedaan bij de politie. Zo dacht ze dat er iemand thuis bij haar haar sambal heeft opgegeten. Iemand had haar thee opgemaakt. Weer had iemand haar order in een ander kast gelegd. En nu zij haar medicijnen weg.

Ik krijg ruzie met haar omdat ik haar heb gezegd dat ze dat allemaal zelf doet. Hoe kan ik haar helpen?

Antwoord

Uit wat u beschrijft, lijkt het erop dat uw vriendin erg in de war is. Het is niet fijn om in zo'n situatie eindeloze discussies te hebben. U kunt haar het beste helpen door samen met haar naar haar huisarts te gaan. Die kan een verwijzing geven naar gespecialiseerde hulp.

Maar wat u het beste als eerste kunt doen, is de volgende informatie lezen op de site van Ypsilon, de vereniging voor naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Wellicht herkent u symptomen: https://www.ypsilon.org/psychose

In de brochure 'Help! Psychose in de familie' die gratis is te downloaden, vindt u o.a. handvatten hoe om te gaan met uw vriendin. Die kunnen u helpen ruzie te voorkomen. Ga niet met haar in discussie, zeg niet dat ze het allemaal zelf doet. Haar werkelijkheid is heel anders: zij beleeft echt dat er iemand in haar huis is die dat doet. Luister naar wat zij daarover te vertellen heeft, bevestig dat het heel naar is voor haar. Hopelijk is er dan een opening om haar voor te stellen naar de huisarts te gaan.

Blijft uw vriendin weigeren om hulp te zoeken, dan kunt u bij Ypsilon de brochure ‘Ziek? Hoezo ziek?’ bestellen. Daarin vindt u informatie en tips wat te doen in zo’n situatie. Heeft u behoefte aan een luisterend oor, de adviesdienst van Ypsilon is iedere werkdag bereikbaar tussen 10.00 en 16.00 uur.

Veel sterkte!


Logo biografie Ypsilon

Mind Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.

Tip: Kijk ook op https://www.ypsilon.org/advies.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 44
Beantwoord door: Ypsilon op 1 november 2019
  • Deel deze pagina: