Main content

Vraag

Hallo Peter,

Ik slik sinds 8 weken 7.5 mg mirtazapine vanwege slapeloosheid en angstklachten.

De eerste drie weken verbeterde mijn slaap iets, maar de angst werd erger. De vierde en vijfde week voelde ik me duidelijk beter en sliep ik ook goed. Daarna werd het slapen weer minder en voel ik me een groot deel van de dag onrustig en paniekerig.

De huisarts wil dat ik de dosis ga verhogen, maar ik vraag mij af of ik me juist de hele tijd zo onrustig voel door het middel zelf.

Verhogen wil ik niet, ik zit eerder te denken aan afbouwen en stoppen.

Hoe kan ik het beste afbouwen?

Antwoord

Beste H.,

Nadat je mirtazapine ging gebruiken verbeterde je slaap iets maar voelde je je de eerste drie weken ook angstiger. In de vierde en de vijfde week voelde je je duidelijk beter en sliep je ook goed maar daarna werd het slapen weer minder en voelde je je een groot deel van de week ook weer angstiger en paniekeriger.

Je huisarts stelt nu voor om de dosis van de mirtazapine te verhogen. Jijzelf wilt liever stoppen. Als jij je daar beter bij voelt dan lijkt mij dat een goede beslissing.

De beste manier om te stoppen is om dat geleidelijk te doen, wat met behulp van taperingstrips heel goed mogelijk is. Je kunt je huisarts hiervoor vragen om je één taperingstrip voor te schrijven waarin de dosis van je mirtazapine in 28 dagen in kleine stapjes geleidelijk van 7.5 mg naar nul daalt.

Ik raad je aan om tijdens die 28 dagen één keer per dag het zelfmonitoringformulier in te vullen dat bij de taperingstrip zit. Dat is niet moeilijk en kost niet veel tijd. Daarmee help je jezelf en je huisarts om te zien hoe het afbouwen voor jou gaat zodat jullie er op tijd bij zijn als zou blijken dat het afbouwen voor jou te snel gaat.

Laat dit antwoord aan je huisarts lezen. Informatie over taperingstrips vind je hieronder.

Vriendelijke groet,

Peter

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe je behandelaar die aan jou kan voorschrijven, vind je op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 16 januari 2021
  • Deel deze pagina: