Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Moeder van 86 heeft delier

Vraag

Mijn moeder van 86 heeft kort geleden door een niet tijdig ontdekte blaasontsteking verwardheid opgelopen, een delirium. Ze hoort steeds in meer of mindere mate stemmen. Ze is al twee keer naar het ziekenhuis geweest en heeft haldol gekregen.

Ze woont in een soort woongroep. Als ze stemmen hoort, kan ze.niet slapen en wordt dan boos op de buurvrouw die ze ook beschuldigt.

Hoe lang duurt een delirium? En wat moeten we nu doen? Ze is verder redelijk oké. Woont zelfstandig. Ze volgt het nieuws.  Ze maakt haakt eigen eten klaar.

Ik hoop dat u me verder kan helpen.

Antwoord

Soms is een delier min of meer chronisch. De essentie van delier is aandachtschommeling.

Iemand proberen bij de tijd te houden door foto’s van bekenden, duidelijke tekenen van de datum en tijd, van waar ze is. En nabijheid van bekenden kan soms wonderen doen.

Slechthorendheid is vaak een complicerend iets. Bij sommigen helpt zachte muziek, bij anderen juist niet. Isolement maakt het vaak erger. Bedacht blijven op de lichamelijke gezondheid, goed lichamelijk onderzoek.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 59
Beantwoord door: Dirk Corstens op 8 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook