Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Na het proberen van wiet verstoorde realiteit

Vraag

Bijna een jaar geleden heb ik met een stel huisgenoten wiet geprobeerd. Helaas werd ik verward mentaal wakker geworden zonder fysiek wakker te worden (wel kunnen nadenken maar niet eens een hartslag of lichaamsdeel voelen of kunnen zien). Met veel zwoegen heb ik dan toch op kunnen staan en was ik ervan overtuigd dat de realiteit nep was.

Alles om me heen voelde niet vertrouwd en nep (als in simulatie of spel). Gelukkig had ik die nacht huisgenoten om me heen die me er van overtuigden dat alles echt was en ik niks zou verliezen. Het effect was zo erg dat ik de dag later nog voelde ’terug te vallen’ in die staat van zijn waarin alles nep voelden.

Naar aanleiding van een Facebook post (over wiet en psychosen) kwam ik bij de term psychose uit en ben via jullie dan eindelijk op het juiste fenomeen gestuit. Ik heb namelijk nooit kunnen plaatsen wat mij was overkomen. Het lijkt erg op wanen te lijken.

Het is al een tijdje terug maar moet ik er iets aan doen? Ik ervaar niks geks meer sindsdien.

Antwoord

Cannabis kan dit soort ervaringen teweeg brengen – ik heb zelf iets dergelijks ervaren toen ik 14 was. Het lijkt me vooral een waarschuwing om voorzichtig met wiet te zijn (laag THC-gehalte), of het zelfs te laten.

Verder hoef je er volgens mij niets aan te doen.

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 23
Beantwoord door: Dirk Corstens op 26 april 2019

Gerelateerd

Meer over

Drugs en alcohol
Psychosegevoeligheid

Lees ook