Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.  

Na psychose weer naar huis, begeleiding familie

Vraag

Begin juli heeft mijn nicht in een psychose een zelfmoordpoging gedaan. Na een lange operatie en verblijf op de IC bleek dat de psychose veroorzaakt werd door een hersenontsteking. De ontsteking lijkt onder controle en fysiek herstelt ze goed maar er is wel hersenletsel, met name cognitief en emotioneel. De tijd zal moeten uitwijzen in hoeverre dit blijvend is.

Dit weekend mag ze voor het eerst naar huis. Naar ons huis. De plek van het ongeluk.
Ze heeft weinig emoties en beseft niet dat het voor mij een nogal heftige situatie was. Mijn man wil haar graag thuis hebben en gaat aan mijn angst voor herhaling voorbij. Zelf zie ik een vrouw die sociaal wenselijke antwoorden geeft en net als voor de poging niet vertelt wat er werkelijk in haar omgaat. Ze wil vooral weg uit het revalidatiecentrum.

Ik worstel met mijn gevoelens, loyaliteit versus zelfzorg.

Begeleiding vanuit het revalidatiecentrum is er niet naar mij toe. Waar vind ik goeie begeleiding voor mezelf, waar kan ik mijn verhaal kwijt aan mensen die mijn angst begrijpen? In psychologen heb ik niet veel trek, ik ben zelf psychotherapeut en ken de gesprekstechnieken te goed. Ik wil vooral even herkenning en erkenning.

Antwoord

Je hebt zeker een afschuwelijke situatie mee gemaakt, een die je niet in de koude kleren is gaan zitten. Begrijpelijk dat je worstelt met je gevoelens en je loyaliteit nu je nicht voor een weekend naar huis mag uit het revalidatiecentrum. Herkenning en erkenning, daar heb je nu behoefte aan. Zorgen voor jezelf.

Lotgenotencontact zou daarbij kunnen helpen. Ypsilon, vereniging voor naasten van mensen met een psychotische kwetsbaarheid, is in het hele land actief. De regio afdelingen organiseren regelmatig lotgenotencontact. Je zou ook bij het sociaal wijkteam kunnen informeren of zij dergelijke groepen organiseren. Beide zijn meer voor de langere termijn. Je zou ook eens kunnen gaan kijken op de site www.naasteninkracht.nl Daar vind je ervaringsverhalen, adviezen, tips, informatie.

Maar het belangrijkste voor jou in deze situatie op dit moment is toch wel een luisterend oor, zonder oordeel. Is er niet iemand in je directe omgeving die dit jou kan bieden? Daar zal je vast en zeker al over hebben nagedacht. Je kunt ook bellen met de Adviesdienst van Ypsilon: 088 – 0002120. De Adviesdienst biedt een luisterend oor, geeft alleen adviezen als dat echt nodig is. Alle werkdagen bereikbaar tussen 10.00 en 16.00 uur. Op de site van Ypsilon is de brochure ‘Help! Psychose in de familie‘ gratis te downloaden.

Ik wens je wijsheid en sterkte.

Met vriendelijke groet,
Ypsilon


Logo biografie Ypsilon

Mind Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.

Tip: Kijk ook op https://www.ypsilon.org/advies.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 49
Beantwoord door: Ypsilon op 2 december 2019

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook