Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Wim Veling is psychiater en hoogleraar psychiatrie bij het UMC Groningen. Hij werkt met jongeren en hun naasten die te maken hebben met psychose of bijzondere ervaringen.

Waar komen mijn negatieve gevoelens vandaan?

Vraag

De laatste tijd heb ik vaak negatieve stemmen in mijn hoofd die me dood willen. Ook heb ik de laatste tijd geen blije gevoelens, of eigenlijk helemaal geen emoties meer. Ik voel me leeg!

Wat betekent dit?

Antwoord

Beste D.,

Heel naar om je zo te voelen! De stemmen die je hoort passen bij hoe je je voelt, en misschien wel bij negatieve gedachten die je hebt. En door de vervelende stemmen wordt het allemaal nog zwaarder. Je leeg voelen en niet meer blij zijn kan passen bij depressieve klachten. Mensen die dat hebben piekeren veel, hebben negatieve gedachten die ze niet weg krijgen, hebben geen plezier meer in dingen, voelen zich moe, slapen slecht, en kunnen gedachten hebben dat ze er misschien maar beter niet meer kunnen zijn.

Het helpt vaak om aan iemand te vertellen hoe je je voelt, om je problemen te delen met iemand die dichtbij je staat en die je vertrouwt. Iemand uit je familie, of een mentor op school. Dan kan je steun krijgen, en hulp als dat nodig is. Als je niet iemand weet in je omgeving met wie je kunt praten kan je altijd ook naar je huisarts gaan.

Ook zijn er allerlei plekken in Nederland waar jongeren terecht kunnen voor een luisterend oor, zoals @ease, je kan op een locatie langsgaan of chatten.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

Groet,

Wim

Beantwoord door: Wim Veling op 22 januari 2024

Gerelateerd

Meer over

Depressie

Lees ook